HR | IT | EN

Predstavljanje Istarske županije regiji Valencija

  • U ponedjeljak 15. veljače u prostorijama predstavništva Regije Valencije u Bruxellesu predstavljena je Istarska županija te njene aktivnosti u području međunarodne suradnje s posebnim naglaskom na komunikaciju prema Europi.

    Tom je prilikom, predstavnik Istarske županije u Bruxellesu, Dino Babić prezentirao direktoru Valencijske zaklade privatno-javnog partnerstva te voditeljima njihovih odjela mogućnosti suradnje između dviju regija u međunarodnim projektima te istarske primjere dobrih praksi u implementaciji istih.

    Kroz sastanak su se utvrdila područja i tematike na kojima postoje zajednički interesi. Sektori turizma, zaštite okoliša, energetike, gospodarstva i edukacije nude najbolje prilike za zajedničke projekte. Pogotovo sektor turizma, koji čini 20% istarskog i 30% valencijskog BDP-a, i za koji se može očekivati skoro otvaranje novog europskog programa financiranja, postaje čvrsta osnovica na kojoj graditi zajedničke projekte.

    Suradnja sa regijom Valencija započela je 2006. godine kroz osnivanje europske mreže WATERREGIO i osim sudjelovanja valencijskih predstavnika u ulozi govornika na Info danima o energiji i vodi koji su održani u sklopu manifestacija obilježavanja EU tjedna u Istri 2008. i 2009. godine i sudjelovanja istarskog predstavnika u ulozi govornika na konferenciji o programima za razvoj i suradnju na Mediteranu koju su u 2009. godini španjolci organizirali u Bruxellesu, postoje i primjeri suradnje na zajedničkom projektu valencijskog Instituta za tehnologiju i Istarske razvojne agencije d.o.o. u sklopu 7. Okvirnog programa za istraživanje i razvoj te podrške Agencija za energiju iz područja Regije Valencija u osnivanju Istarske regionalne agencije za energiju - IRENA.

    Na sastanku predstavnika Istarske županije i Regije Valencija dogovorila se priprema prijedloga bilateralnog sporazuma o suradnji dviju regija te sastanak Predsjednika Regije Valencija i Istarskog župana Ivana Jakovčića.

    Prva delegacija poduzetnika iz Regije Valencija posjetiti će Predstavnički ured Istarske županije u Bruxellesu već krajem ovog tjedna.

    17.02.2010.