HR | IT | EN

Pokrenut Europski instrument za lokalnu energetsku podršku – ELENA

  • ELENA je program koji se provodi na europskoj razini, te koristeći sredstva programa Inteligentna energija u Europi financira tehničku pomoć lokalnoj i regionalnoj samoupravi na području pripreme projekata obnovljive energije i energetske učinkovitosti.

    Radi se o novom instrumentu bespovratne pomoći koju su zajednički uspostavile Europska komisija i Europska Investicijska banka (EIB), a otvoren je i korisnicima iz Hrvatske.

    Cilj ELENA inicijative je pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave da investiraju u energetsku učinkovitost i obnovljivu energiju na način da im se pruži tehnička pomoć potrebna za pripremu cjelokupne projektne dokumentacije kako bi investicijski projekti koji se odnose na održive izvore energije i energetsku učinkovitost bili spremni za financiranje od strane Europske investicijske banke ili drugih financijskih institucija. Radi se o troškovima koji se odnose na pripremu, provedbu i financiranje investicijskih projekata, kao što su npr. studije izvedivosti i analize tržišta, strukturiranje programa, poslovni plan, revizija, priprema javnog natječaja i i sl.

    Sredstva se dodjeljuju po principu darovnice izravno krajnjim korisnicima. Krajnji korisnici su lokalna i (područna) regionalna samouprave odnosno javna tijela u njihovom vlasništvu koji nemaju kapaciteta sami pripremiti složene investicijske projekte u području energetske učinkovitosti i održivih izvora energije.

    Potencijalni korisnici javljaju se direktno Europskoj investicijskoj banci gdje inicijalno iskazuju interes te prilažu kratak opis investicije (npr. vrsta ulaganja, očekivani investicijski troškovi, vremenski raspored odvijanja kao i opis te sadržaj potrebne tehničke pomoći odnosno konzultantskih usluga).

    Poziv je otvoren tijekom cijele godine, a sredstva se dodjeljuju po principu „tko prvi-dobiva“, odnosno dok se sredstva namijenjena za ovu inicijativu ne potroše. Za prvu godinu provedbe programa na raspolaganju su sredstva u iznosu od 15 milijuna eura. Iz sredstava EU se može pokriti do 90% prihvatljivih troškova.

    Provedbom ELENA-e upravlja Europska investicijska banka. Trajanje programa predviđeno je do kraja 2011. godine. Detaljniji opis instrumenta ELENA nalazi se na stranicama EIB-a.

    05.02.2010.