04.09.19. u 11:11

Održan sastanak na temu preuzimanja poslova Ureda državne uprave od strane županija

Od 1. siječnja 2020. godine županije će preuzeti poslove Ureda državne uprave, a što to znači za Istarsku županiju bila je tema jučer održanog radnog sastanka zamjenika župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizija Radina i suradnika s ministrom uprave Ivanom Malenicom i državnom tajnicom Josipom Rimac. Sastanak je održan u sjedištu Županije, u Pazinu, tijekom kojeg je, u samome uvodu, predstavljen sadašnji ustroj Istarske županije te onaj koji će uslijediti nakon preuzimanja poslova državne uprave.

Ministar Malenica je rekao da će se na županije prenijeti oko 200 poslova iz područja gospodarstva, društvenih djelatnosti, imovinsko-pravnih odnosa i poslova opće uprave, koji su do sada bili u ingerenciji Ureda državne uprave.

„Županije će ove poslove uklopiti unutar svog sadašnjeg organizacijskog ustrojstva. Radi se o reformskoj mjeri za koju je bilo potrebno donijeti novi Zakon o sustavu državne uprave, izmijeniti 66 propisa i osigurati sredstva u Državnom proračunu. To je napravljeno pa očekujemo da će županije učinkovitije i efikasnije obavljati te poslove“, izjavio je ministar Malenica dodajući kako se na taj način žele ojačati županije.

Ured državne uprave Istarske županije trenutno broji 160 zaposlenika i prema riječima ministra pojavit će se određen višak državnih službenika i namještenika, ali oni će moći iskoristi mogućnost koju im pruža stimulativni koncept otpremnina Oni koji zadovoljavaju uvjete moraju se opredijeliti do kraja ovog mjeseca. U Uredu državne uprave ima 40-ak zaposlenih koji imaju uvjete za mirovinu, odnosno koji mogu iskoristiti mogućnost otpremnine.

Obnašatelj dužnosti župana Radin je, pak, kazao kako preuzimanje poslova Ureda državne uprave predstavlja revoluciju, ali i veliki napor, kako financijski, tako i organizacijski.  Prema njegovim riječima, bio je skeptičan oko preuzimanja poslova i djelatnika Ureda državne uprave. No, nakon sastanka i informacija koje je dobio od ministra stvari su mnogo jasnije.