Projekt Premostimo tišinu

Projekt Premostimo tišinu

U skladu sa  PLANOM ZA ZDRAVLJE I SOCIJALNO BLAGOSTANJE ISTARSKE ŽUPANIJE, s namjerom što kvalitetnije i sveobuhvatnije zaštite i unaprjeđenja kvalitete života osoba s invaliditetom,  Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije (UGNIŽ)  i  Medicinska škola započele su 5.10.2016. tečaj Hrvatskog znakovnog jezika za 52 učenika i 15 profesora.
Tečaj vode ovlašteni tumači HZJ Lorena Benčić i David Laginja .Organiziran je u prostorijama Medicinske škole Pula.Polaznici će svladati jednoručnu i dvoručnu abecedu,te tristo znakova potrebnih u svakodnevnom sporazumijevanju sa osobama oštećena sluha.

To je druga faza projekta "Premostimo tišinu- zajednički projekt Medicinske škole i UGNIŽ sa ciljem prevladavanja komunikacijske barijere" koji je financiran sredstvima Istarske županije.
U suradnji s Medicinskom školom Pula uočeno je da učenici, a i nastavnici ne poznaju kodeks ponašanja u komunikaciji s osobama oštećena sluha.
Koriste ustaljene obrasce ponašanja i iskazuju nedovoljno znanje u pristupu prema invalidnim osobama. Nepoznat im je znakovni jezik, a iskazivanje interesa da ga se usvoji govori o prepoznavanju njegove važnosti u radu budućih zdravstvenih djelatnika.
Nositelj projekta stoga za učenike  održava tečaj hrvatskog znakovnog jezika.Polaznici su učenici  4.raz. usmjerenja med.sestara/tehničara opće njege u šk.god 2016./17. i dio nastavnika .  Na taj će se način učenici i nastavnici senzibilizirati za probleme s kojim se gluhe osobe susreću u svakidašnjem životu, educirati će ih se o komunikaciji s osobama oštećena sluha u svakodnevnom životu i profesionalno(rad med.sestre/tehničara s osobama oštećena sluha u ambulantnim i bolničkim uvjetima) .Učenici će osvijestiti važnost integracije i inkluzije gluhih osoba u svim područjima društ. života u lokalnoj sredini i široj zajednici.
Djelatnici škole održali su  u udruzi predavanja sa temom prevencija respiratornih bolesti, štetnost unošenja prekomjerne količine soli, prevencija hipertenzije, pravilna prehrana, aktivno starenje, prva pomoć kod uboda insekta i ugriza životinja.
Također će se organizirati radionice:vježbe disanja, mjerenje krvog tlaka i razine glukoze u krvi, mjerenje tjelesne težine, visine,kaliperom, priprema zdravih obroka bez kuhanja, korektivne vježbe, organiziranje pješačenja, radna terapija.
Napisala Vesna Kordić Popovski

Galerija fotografija