Započeo projekt LIFE SEC ADAPT

Senegalija (Italija) 14. i 15. prosinca 2015. godine -

u sklopu projekta Life Sec Adapt, u kojem Istarska županija sudjeluje kao partner, održan je prvi Capacity Building Session i sastanak partnera.

Na sastanku održanom u Senegaliji, predstavljene su planirane aktivnosti u budućem razdoblju projekta kao i administrativne i financijske procedure provedbe projekta sufinanciranog sredstvima programa Life.

Cilj projekta Life SEC Adapt je poticanje korištenja održive energije na području teritorija gradova i općina koji sudjeluju na projektu. Kroz projekt Life SEC Adapt predviđena je izrada startegije smanjenja emisije ugljičnog dioksida, održavanje edukativnih predavanja na temu upotrebe zelene energije, poticanje lokalnih dionika na korištenje obnovljivih izvora energije, osvještavanje građana o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije u svakodnevnom životu, radu i poslovanju te podizanje svijesti kreatora politike o posljedicama klimatskih promjena na okoliš i socio-ekonomsko stanje lokalne zajednice u srednjoročnom (2030. godina) i dugoročnom (2050. godina) razdoblju. Također za realizaciju svih navedenih

aktivnosti potrebno je oformiti "˜"™tim za klimatske promjene"™"™ (eng. Climate change adaptation team) čiji će članovi svojim kompetencijama doprinijeti uspješnoj realizaciji navedenog projekta.

Kako bi preveli svoje političko opredjeljenje u konkretne mjere i projekte, potpisnici sporazuma obvezuju se izraditi Referentni inventar emisija CO2 (eng. Baseline Emissions Inventory, BEI) i Akcijski plan održivog energetskog razvoja (eng. Sustainable Energy Action Plan, SEAP).

U projektu vrijednom 24.500.000,00 kuna sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona ,Pesaro , Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras. Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin. Predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci, a projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2015.