Održana završna konferencija METRIS PLUS

U utorak, 17. 06. 2014. godine u Puli je održana završna konferencija projekta METRIS PLUS. Konferencija, čiji su organizatori bile Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., okupila je partnere i suradnike projekta, stručnjake iz područja pročišćavanja otpadnih voda, predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave te gospodarstvenike.
Konferencija je organizirana s ciljem predstavljanja rezultata projekta te mogućnosti njihove primjene, kao i primjera dobre prakse u području pročišćavanja otpadnih voda.
U prvom dijelu konferencije, Tea Gobo, voditeljica METRIS-a te samog projekta METRIS PLUS, i projektni stručnjak Davor Mandić, stručni suradnik u IDA-i, predstavili su projekt i postignute rezultate u primjeni, odnosno pilot uređaj za pročišćavanje otpadnih voda postavljen u kampu Stupice u Premanturi. Potom je koordinator projektnih stručnjaka Samir Đug, sa sarajevskog Prirodnomatematičkog fakulteta, iznio završni izvještaj o radu eksperata i rezultatima projekta. Projektna stručnjakinja Sanja Martinez s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Zagreb, održala je prezentaciju na temu "Korozija i zaštita u sustavima vodovoda i odvodnje". U drugom dijelu konferencije, namijenjenom primjerima dobre prakse vezano uz sustave pročišćavanja otpadnih voda i metodama sanacije onečišćenja, održane su dvije prezentacije: "Izgradnja sustava fekalne odvodnje u Općini Medulin putem Projekta Jadran", koju je održao Edo Krajcar iz tvrtke Albanež d.o.o. te "Eko-inovativne metode pročišćavanja naftnih onečišćenja", Sandija Orlića s Instituta Ruđer Bošković.