Rudarsko-geološka studija potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama

U prostorijama velike dvorane Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula, 3. prosinca 2013. godine održano je javno predstavljanje Rudarsko-geološke studije potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama Istarske županije.

Na temelju Ugovora sklopljenog između javne ustanove "Hrvatskog geološkog instituta" i "Istarske županije", izrađena je Rudarsko-geološka studija potencijala i gospodarenja mineralnim sirovinama na području Istarske županije.

Osnovni cilj Studije je usmjeriti istražne radove i eksploataciju, kao i utvrditi potencijalnost mineralnih sirovina prema odredbama za provođenje Prostornog plana Istarske županije. U ovoj Studiji obrađena je geološka građa terena županije s opisom litostratigrafskih jedinica s posebnim osvrtom na mineralne sirovine.
Ležišta mineralnih sirovina, kao i eksploatacijska polja pojedinih mineralnih sirovina, svrstana su u nekoliko cjelina - metalne, nemetalne i energetske mineralne sirovine, te kartografski prikazane s pripadajućim zonama potencijalnosti, u mjerilu 1:100 000. Baze podataka za ležišta, eksploatacijska polja, pojave mineralnih sirovina te geološke karte i karte mineralne potencijalnosti oblikovane su u GIS projekt mineralnih sirovina Istarske županije.

Uz grafičke priloge, kao što su geološka karta županije s pregledom mineralnih sirovina i karta potencijalnosti mineralnih sirovina (sve u mjerilu 1:100 000), priloženi su i drugi pregledni grafički prilozi te fotografije vezane za pojedina ležišta mineralnih sirovina.

Studiju su predstavili predstavnici izrađivača, Hrvatskog geološkog instituta, Zavoda za mineralne sirovine iz Zagreba, dr.sc. Slobodan Miko, dipl.ing.geol., predstojnik Zavoda za mineralne sirovine HGI, mr.sc. Boris Kruk i Željko Dedić, dipl.ing.geol. Nakon predstavljanja studije, izrađivači i Alen Damijanić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, odgovarali su na postavljene upite zainteresiranih. Osim zainteresiranih građana, predstavljanju su prisustvovali i predstavnici većih istarskih tvrtki, kao što su Kamen iz Pazina, Cesta iz Pule, Holcim iz Koromačna i druge, kojima je studija osobito zanimljiva, jer obrađuje geološku potencijalnost Istarske županije.

Pri izradi studije korišteni su:
- digitalni podaci i baze podataka za mineralne sirovine Hrvatskog geološkog instituta, - podaci Ministarstva gospodarstva RH,
- podaci iz Prostornog plana Istarske županije
- podaci Upravnog odjela za gospodarstvo u Istarskoj županiji
- podaci iz Strategije gospodarenja mineralnim sirovinama RH

Cilj Studije je definiranje prostora na kojima je moguće istraživanje i eksploatacija mineralnih sirovina, gdje nema interesa ostalih korisnika prostora, a služi kao podloga za izradu prostornog plana županije, u dijelu koji se bavi gospodarenjem mineralnim sirovinama.
U tu svrhu je izrađena geološka karta s pozicijama ležišta, aktivnih i napuštenih kopova, kao i pojavama mineralnih sirovina koja su nedovoljno istražena ili nemaju perspektivu. Ta karta predstavlja temelj za izradu karte geološke ili nulte potencijalnosti bez obzira na ostale korisnike prostora. Uvažavajući ograničenja kao što su zaštita arheoloških prostora, vodozaštitna područja, nacionalni parkovi, vrijedna agrarna tla, zaštićene šume i dr., a vodeći računa prvenstveno o neobnovljivosti mineralnih resursa i njegovom racionalnom korištenju, što je i zakonska obveza, izrađuje se karta tzv. ograničene potencijalnosti mineralnih sirovina u kojoj su uvažena sva ograničenja proizašla iz zakonskih propisa i prostorno-planske dokumentacije. Analizom te karte u mogućnosti smo predvidjeti slobodne prostore na kojima nema interesa ostalih korisnika prostora, a na kojima postoje prostori za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina.