Life SEC Adapt projekt na Energetskim danima Grada Pazina

U sklopu manifestacije Energetski dani Grada Pazina, u petak, 21. travnja 2017. god., javnosti je prezentirana procjena rizika i ranjivosti na klimatske promjene u sklopu projekta Life SEC Adapt - Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt initiative by planning Climate Change Adaptation strategies, sufinanciranog iz Life Programa 2014-2020. Cilj projekta je doprinijeti povećanju kapaciteta klimatske prilagodljivosti Europskih urbanih područja, što olakšava prijelaz na gospodarstva s niskom potrošnjom ugljika. Zahvaljujući sudjelovanju u Life SEC Adapt projektu, uključene jedinice lokalne samouprave promiču model Energetski održivih zajednica (Sustainable Energy Communities - SEC) i postaju upravljači regionalnog održivog razvoja kroz suradnju i potporu regionalnih vlasti i razvojnih agencija. U provedbi ovog, prvog projekta iz Life Programa u Istri, sudjeluju Istarska županija, Istarska razvojna agencija te Gradovi Pazin, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i Buzet, te talijanske jedinice lokalne samouprave. Uloga Istarske županije u projektu Life SEC Adapt je olakšati put prema povećanju energetske učinkovitosti i uključivanje klimatskih promjena u regionalne politike.

Prezentaciju "Procjena rizika i ranjivosti na klimatske promjene u projektu Life SEC Adapt" održao je mag. ing. nav. tech. Ozren Maričić, vanjski suradnik na izradi metodologije. Procjena rizika i ranjivosti na klimatske promjene poslužiti će jedinicama lokalne samouprave uključenim u projekt da izrade mjere prilagodbe na klimatske promjene čime će ublažiti eventualne negativne posljedice klimatskih promjena na svoje urbane sredine. U sklopu aktivnosti projekta istarski gradovi Pazin, Pula, Poreč, Rovinj, Labin i Buzet, kao prvi gradovi u Hrvatskoj pridružili su se inicijativi New Covenant of Mayors for Climate and Energy i potpisali Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju  se obavezali smanjiti emisiju CO2 za 40% do 2020. godine.

U sklopu edukativnom dijela programa, viši savjetnik za energetiku i rudarstvo Istarske županije mag. ing. el.  Silvano Cukon održao je prezentaciju pod nazivom "Energija biomase u Istarskoj županiji" s naglaskom na novim mogućnostima proizvodnje bioenergije u Istri, kao obnovljivog izvora energije.
Biomasa je biološki materijal živih ili nedavno živih organizama, najčešće biljaka i biljnog materijala koja može biti korištena izravno ili putem pretvorbe u drugi oblik energije.

Energija biomase se trenutno u Istri koristi isključivo iz krutih goriva (drva), a prezentacijom su obuhvaćene različite mogućnosti proizvodnje iz tekućih (bio-dizel i bio-etanol) i plinovitih bio-goriva (bio-plin i deponijski plin). Naglasak kod tekućih bio-goriva bio je na poticanju sadnje uljane repice na 20% zapuštenih i neobrađenih zemljišta u Istarskoj županiji koji je ukupno cca 57.539 ha. Također, analizirana je mogućnost proizvodnje bio-plina iz trenutno raspoloživih količina komine masline i grožđa. Vezujući se na deponijski plin, analizirana je moguća proizvodnja tog plina na saniranim odlagalištima otpada Kaštijun (Pula) i Košambra (Poreč).