Priopćenje u svezi Odluke Vlade RH o financiranju prijevoza redovitih učenika

Vlada Republike Hrvatske na sjednici 19. kolovoza 2016. donijela je Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac 2016. godine, kojom se osigurava nastavak sufinanciranja/financiranja prijevoza učenika srednjih škola u navedenom razdoblju, na jednak način kao što je bilo i u prethodnim razdobljima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je dana 31. kolovoza 2016. godine Uputu o primjeni navedene Odluke Vlade.

Sukladno navedenom pravo na sufinanciranje 75% troškova međumjesnog javnog prijevoza ostvaruju učenici koji su u šk. godini 2016./17 upisali i redovno pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta odnosno boravišta do adrese škole iznosi više od 5 km.

Učenicima u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi te drugim strukovnim programima sa stručnom praksom, ako se ona obavlja u mjestu različitom od mjesta škole sufinancirat/financirat će se mjesečna karta, odnosno pojedinačna karta za dane pohađanja praktične nastave i vježbi te stručne prakse u mjesecu, uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.

Učenik za odlazak u školu i pohađanje praktične nastave i vježbi te stručne prakse, ako se ona obavlja u mjestu različitom od mjesta škole ostvaruje pravo na sufinanciranje/ financiranje oba troška međumjesnog javnog prijevoza.

Učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi financirat će se 100% cijene mjesečne učeničke karte.

Za dobivanje informacija o ostvarivanju prava prema navedenoj Odluci Vlade zainteresirani učenici i roditelji mogu se obratiti školama u koje su učenici upisani ili Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije na tel. 052-351-491 ili na mail adresu obrazovanje@istra-istria.hr  .