Informacija: Rezultati četvrtog ispitivanja kakvoće mora na plažama u 2016. godini u Istarskoj županiji

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 5. do 8. srpnja 2016. godine, proveo IV ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano more na 209 mjernih mjesta od Savudrije do Brseča.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 208 mjernih mjesta, odnosno u 99,52% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na jednom mjernom mjestu, odnosno u 0,48% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora. Zadovoljavajuća kakvoća mora zabilježena je na gradskoj plaži u Vrsaru.

U sklopu redovnog uzorkovanja, na plaži AC Medulin, Restoran Financa utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje zbog povećanog broje E.coli. Kratkotrajno onečišćenje je prestalo unutar 24 sata i isto je potvrđeno nalazima mora uzetih 7. i 8. srpnja 2016. godine. Prema  Izvješću o kratkotrajnom onečišćenju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i uzorcima uzetih na toj plaži 7. i 8. srpnja utvrđena je izvrsna kakvoća mora za kupanje.

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

Tijekom uzorkovanja temperatura zraka se kretala od 23 do 30 ºC dok se temperatura mora kretala od 24 do 27 ºC.