Informacija: Rezultati prvog ispitivanja kakvoće mora na plažama u 2016. godini u Istarskoj županiji

Program ispitivanja kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji izrađen je na temelju Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08) koja je usklađena s Direktivom o upravljanju kakvoćom voda za kupanje (2006/7/EZ). Uredbom se propisuju standardi kakvoće mora za kupanje na morskoj plaži, granične vrijednosti  mikrobioloških pokazatelja kao i druge značajke mora. Provedba Programa je ugovorno povjerena Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije a financijska sredstva za provedbu programa osigurana su u proračunu Istarske županije, proračunima priobalnih jedinica lokalne samouprave kao i od turističkih tvrtki odnosno turističkih zajednica koje djeluju na području županije.

Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.

Na temelju rezultata mikrobioloških pokazatelja određuje se pojedinačna, godišnja i konačna ocjena mora za kupanje koje se objavljuju se na internetskim stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom i zadovoljavajuće žutom bojom.

Prema kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je prvo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u periodu od 25. do 27. svibnja. Ukupno je uzorkovano more na 209 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove.
 
U odnosu na Program praćenja kakvoće mora za 2015. godinu, u 2016. godini se program proširio za šest novih točaka. Tako se kakvoća mora po prvi puta počela pratiti ove godine na plaži u Tarskoj vali - Šifra: 7262, na području Općine Tar Vabriga, plaži Molindrio, ispod Hotela Poreč - Šifra: 7266, na području Grada Poreča, plaži Pripanji u Koromačnu - Šifra: 7267, na području Općine Raša te na tri plaže na području značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag (plaža Mala Kolombarica - Šifra: 7263, plaža Portić - Šifra: 7264 i plaža Pinižule -  Šifra: 7265) sve na području Općine Medulin.

Temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 208 mjernih točaka ili u 99,5% uzoraka zabilježeno je more izvrsne kvalitete ili more I kategorije dok je samo na jednoj mjernoj točki u Općini Marčana (Duga Uvala, Hotel Croatia - Šifra: 7236) zabilježena dobra kvaliteta mora ili more podobno za kupanje, sport i rekreaciju.
 
Tijekom uzorkovanja temperatura mora se kretala od 17,8 ºC do 20,4 ºC, dok se temperatura zraka kretala od od 16 ºC do 23 ºC.