Život pun mogućnosti

Život pun mogućnosti

Ozren Catela, voditelj projekta predstavio je projekt Život pun mogućnosti
Centar za inkluziju i podršku u zajednici kao prijavitelj, te partneri Grad Labin, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, započeo je 01.07.2015. provedbu projekta "Život pun mogućnosti". Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin, Centar za socijalnu skrb Pula, Volonterski centar Istra

Opći cilj projekta je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.

Kroz 14 mjeseci provedbe projekta očekujemo ostvarenje slijedećih projektnih rezultata:
- pokrenut rad Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama
- razvijena podrška u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu
- upoznata javnost s projektom i diseminirana dobra praksa projekta

Ukupni proračun projekta iznosi 1.458.765,00 kuna, pri čemu 85% su sredstva Europskog socijalnog fonda, a 15% sredstva Državnog proračuna.
Projekt se provodi u okviru Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013"³, prioritetne osi 2 - Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju, a u okviru Poziva "Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici - faza 3"³.

Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici govorio je o lokalnim službama podrške. U 6 sredina na području Istarske županije formirane su službe podrške s ciljem povezivanja zainteresirane organizatore volontiranja (organizacije civilnog društva, javne ustanove i organizacije) sa zainteresiranim osobama s intelektualnim teškoćama za volontiranje. Od početka provedbe projekta o programu volontiranja osoba s intelektualnim teškoćama informirano je 25 organizacija.

Jovana Prusac-Fabris, suradnica na projektu osvrnula se na dnevne programe za osobe s intelektualnim teškoćama koji se provode u Puli i Labinu: program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti. U sklopu programa organske poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednom zemljištu ograđe su je tereni veličine 2.000m2, u Puli će dovršen je plastenik, a slijedi izrada uzdignutih gredica. U sklopu programa umjetničko-obrtničkih aktivnosti izrađuju različite ukrasne i uporabne predmete.

Cilj je kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini  te steći nova znanja i vještine čime će unaprijediti svoje kompetencije za tržište rada i zapošljivost.

Prvi festival Život pun mogućnosti najavio je Ozren Catela, voditelj projekta
Partnerske organizacije na projektu Život pun mogućnosti 29. siječnja 2016. organiziraju prvi festival u okviru projekta koji je posvećen socijalnim uslugama u zajednici za osobe s invaliditetom (posebice s osvrtom na odrasle osobe s intelektualnim teškoćama). Jedan od programa festivala biti će prezentacija, koja će se održati u Centru gradskih udruga Rojc u Puli, Gajeva 3, s početkom u 10,00 sati, na kojoj će o socijalnim uslugama u zajednici govoriti predstavnici Istarske županije, gradova  Labina i Umaga, Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Vukovar, Udruge Art studio, dok će o osobnim iskustvima govoriti osobe s intelektualnim teškoćama.

Predviđena je i panel rasprava, javna prezentacija projekta, dok će u predvorju Rojca biti postavljen info punkt na kojem će se građani moći informirati o projektu.