Pravilnik o postupku i kriterijima za provedbu Javnog natječaja za imenovanje direktora Trgovačkog društva AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin

 Na temelju čl. 423 st. 4. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine", broj 111/93. 34/99, 52/00- Odluka USRH, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 111/12, 68/13 i 110/15) Župan Istarske županije dana 14. prosinca 2015. godine donosi

P R A V I L N I K
o postupku i kriterijima za provedbu
Javnog natječaja za imenovanje direktora
Trgovačkog društva AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin

Članak 1.

Ovim Pravilnikom pobliže se propisuje postupak javnog natječaja, definiraju elementi prijave i priloga koji se dostavljaju sukladno uvjetima koje kandidat treba ispunjavati, ovlasti tijela koje provodi postupak provjere znanja i sposobnosti kandidata, rang lista kandidata, te donošenje odluke o imenovanju Uprave društva od strane Skupštine Društva.

Javni natječaj

Članak 2.

Javni natječaj za imenovanje Uprave raspisuje Skupština društva.

Javni natječaj obavezno se objavljuje u jednom dnevnom listu i na web stranicama Društva.

Za popunjavanje mjesta uprave društva moraju biti osigurana sredstva u planu poslovanja Društva.

Natječaj mora sadržavati:

Naziv trgovačkog društva, naznaku da se natječaj raspisuje odnosno provodi za  kandidate  radi imenovanja uprave Društva, opće i posebne uvjete kojima kandidat mora udovoljiti, koje uključuju i  kompetencije propisane Izjavom o osnivanju TD AZRRI d.o.o. Pazin, obavezu pristupanja prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti kandidata, te provjeru ključnih kompetencija, isprave koje kandidat mora priložiti pisanoj prijavi kao dokaz o ispunjavanju uvjeta, adresu na koju se mogu podnijeti prijave na natječaj, te rok za podnošenje prijava.   U natječaju se mora naznačiti da na dužnost direktora ne može  biti imenovana osoba za koju postoje zapreke propisane Zakonom o trgovačkim društvima.

U natječaju se mora naznačiti da će se na web stranicama Društva AZRRI d.o.o. objaviti vrijeme održavanja prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata, najmanje pet dana prije održavanja provjere.

U natječaju se mora naznačiti da se urednom prijavom smatra prijava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u javnom natječaju.

Rok za podnošenje prijave koji ne može biti kraći od  8 (osam) niti duži od 15 (petnaest) kalendarskih dana od objave natječaja.

Povjerenstvo za provedbu natječaja

Članak 3.

Natječaj provodi Nadzorni odbor Društva u funkciji natječajnog povjerenstva.

Povjerenstvo za provedbu natječaja odluke donosi natpolovičnom većinom nazočnih članova, pod uvjetom da sjednici nazoči većina članova Povjerenstva.

Povjerenstvo za provedbu natječaja obavlja slijedeće poslove:

  • utvrđuje koje su prijave na natječaj pravodobne i potpune,
  • utvrđuje listu kandidata prijavljenih na natječaj koji ispunjavaju formalne uvjete propisane natječajem,
  • kandidate s liste poziva na prethodnu provjeru znanja i sposobnosti, te provjeru ključnih kompetencija,
  • provodi postupak provjere znanja i sposobnosti, te provjeru ključnih kompetencija,
  • izrađuje izvješće o provedenom postupku, uz koji prilaže rang-listu kandidata, s obzirom na rezultate provedene provjere znanja i sposobnosti, odnosno ključnih kompetencija.

Prijave kojima kandidati moraju udovoljavati

Članak 4.

Svaki kandidat mora udovoljiti općim i posebnim uvjetima:
Opći Uvjeti su: 

  1. punoljetnost,
  2. hrvatsko državljanstvo,
  3. zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta na koje se osoba prima.

Posebni uvjeti utvrđeni su čl. 42. Izjave o osnivanju trgovačkog društva AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin kojima je propisano da:

Direktor može biti svaka fizička osoba koja je potpuno poslovno sposobna, koja ispunjava uvijete za magistra struke ili stručnog specijalistu iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti, polje poljoprivreda ili znanstvenog područja društvenih znanosti - polje ekonomija ili ima VII/I stručne spreme poljoprivrednog ili ekonomskog usmjerenja ili je sveučilišni prvostupnik  ili stručni prvostupnik struke iz znanstvenog područja biotehničkih znanosti - polje poljoprivreda ili društvenih znanosti - polje ekonomija, odnosno ima VI/I stručne spreme poljoprivrednog ili ekonomskog smjera."

Direktor mora imati različito iskustvo, obrazovanje i vještine, odnosno mora imati dodatne kompetencije koje uključuju:

  • iskustvo u vođenju poslova,
  • iskustvo u rješavanju kriznih situacija;
  • iskustvo u prepoznavanju i nadziranju rizika;
  • poznavanje financija,
  • poznavanje računovodstva,
  • poznavanje područja djelatnosti društva,
  • poznavanje nacionalnog i međunarodnog tržišta,
  • sposobnost usklađivanja svih interesa unutar društva. 

Direktor  također treba:

  • biti izvan sukoba interesa,
  • usklađivati svoje ciljeve s ciljevima društva,
  • biti upoznata s dobrom praksom korporativnog upravljanja,
  • imati osobni integritet;
  • imati dovoljno raspoloživog vremena,
  • biti motivirana,
  • biti sposobna raditi u timu i
  • imati stratešku viziju.

Smatra se da je direktor izvan sukoba interesa ako:

  • nije povezana s društvom u pogledu vlasništva on/ona osobno niti njegov supružnik, ili srodnik po krvi ili po tazbini do drugog stupnja,
  • nije neposredno ili posredno dobavljač ili kupac usluga i/ili prodaje robu društva,
  • nije u radnom odnosu s bilo kojim društvom koje obavlja usluge i/ili prodaje robu društva;
  • nije bračni drug ili srodnik po krvi ili po tazbini bilo kojem voditelju odjela društva.
  • nije član Nadzornog odbora, niti bračni drug ili srodnik po krvi ili po tazbini člana Nadzornog odbora do drugog stupnja

U slučaju da je osoba koja se kandidira na dužnost direktora društva član Nadzornog odbora ili je u srodstvu s članom Nadzornog odbora prilikom podnošenja kandidature mora podnijeti ostavku on/ona osobno ili osoba koje je bračni drug ili srodnik po krvi ili po tazbini do drugog stupnja, a član je Nadzornog odbora, koja ostavka će stupiti na snagu ukoliko izabrani kandidat bude izabran za direktora društva, od kojeg vremena više član Nadzornog odbora koji je podnio ostavku, ne smije sudjelovati u radu Nadzornog odbora zbog sukoba interesa. 

Zapreka za imenovanje na dužnost direktora

Članka 5.

Imenovani direktor ne može imati zapreke iz čl. 432. u svezi s čl. 239 st. 2. Zakona o trgovačkim društvima (Narodne novine", broj 111/93. 34/99, 52/00- Odluka USRH, 118/03, 107/07, 146/08, 137/09, 125/11, 111/12, 68/13 i 110/15) odnosno ne može biti osoba:

  1. koje je kažnjena za kazneno djelo zlouporabe stečaja, zlouporabe u postupku stečaja, pogodovanja vjerovniku ili povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske i to za vrijeme od pet godina od pravomoćnosti presude kojom je osuđena, s time da se u to vrijeme ne računa vrijeme provedeno na izdržavanju kazne ili
  2. protiv koje je izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja zanimanja koje je u potpunosti ili djelomično obuhvaćeno predmetom poslovanja društva za vrijeme dok traje ta zabrana.

Provjera znanja i sposobnosti, te ključnih kompetencija

Članka 6.

Osoba koja nije podnijela pravodobnu i urednu prijavu ili ne ispunjava formalne uvjete iz javnog natječaja, ne smatra se kandidatom prijavljenim na javni natječaj.

Osobi iz stavka 1. ovog članka dostavlja se pisana obavijest u kojoj se navode razlozi zbog kojih se ne smatra kandidatom prijavljenim na natječaj.

Osoba iz stavka 1. Ovog članka nema pravo podnošenja pravnog lijeka protiv obavijesti iz stavka 2. ovog članka.

Članak 7.

Prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti kandidata mogu pristupiti samo kandidati koji ispunjavaju formalne uvjete iz natječaja.

Smatra se da je kandidat, koji nije pristupio prethodnoj provjeri znanja, povukao prijavu na natječaj.

Prethodna provjera kandidata obavlja se putem intervjua.

Za svaki dio provjere kandidatu se dodjeljuje određeni broj bodova od 1 do 10.

Rang lista

Članka 8.

Nakon prethodne provjere znanja i sposobnosti kandidata povjerenstvo za provedbu natječaja utvrđuje rang-listu kandidata prema ukupnom broju ostvarenih bodova.

Izvješće o provedenom postupku i rang listu kandidata povjerenstvo dostavlja Skupštini društva.

Članak 9.

Upravu imenuje Skupština društva na rok od 4 godine. 

Protiv odluke Skupštine Društva o imenovanju uprave nema žalbe niti se može voditi sudski spor.

Članak 10.

Prije nastupa na dužnost imenovani direktor dužan je prihvatiti i potpisati Etički kodeksa dužnosnika i osoba s ovlaštenjima i odgovornostima za upravljanje upravnim tijelom ili unutarnjom ustrojstvenom jedinicom (glavnih rukovoditelja, viših rukovoditelja i rukovoditelja) Istarske županije i isti dostaviti Antikorupcijskom povjerenstvu Istarske županije, Dršćevka 3, Pazin.

Članka 11.

Prije nastupa na dužnost direktor s predsjednikom Nadzornog odbora potpisuje Ugovor o radu.

Članak 12.

Svi izrazi u ovom Pravilniku koriste se u muškom i ženskom obliku ravnopravno sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova ("Narodne novine", broj 82/98, 125/11, 20/12 i 138/12.)

Prilikom raspisivanja javnog natječaja za imenovanje uprave TD AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. Pazin u natječaju mora biti jasno istaknuto da za direktora društva mogu ravnopravno mogu javiti osobe oba spola.

Članak 13.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objave na web stranicama Istarske županije.

KLASA: 024-01/15-01/20
URBROJ: 2163/1-01/8-15-2
Pazin, 14. prosinca 2015.

REPUBLIKA HRVATSKA
ISTARSKA ŽUPANIJA

ŽUPAN 
mr. sc. Valter Flego