Informacija: Rezultati osmog ispitivanja kakvoće mora na plažama Istarske županije u 2015. godini

Sukladno kalendaru uzorkovanja, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 24. do 29. kolovoza 2015. godine, proveo osmo redovno uzorkovanje mora na plažama Istarske županije.

Ukupno je uzorkovano 203 uzoraka mora na plažama od Savudrije do Brseča. Na 190 mjernih mjesta, ili u 93,59% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora dok je na 7 mjernih mjesta ili u 3,45% uzoraka zabilježena dobra kakvoća mora ili more podobno za kupanje i rekreaciju. Na 6 mjernih mjesta (Novigrad, plaža Sv. Pelagij, Poreč, Gradska plaža, Poreč, plaža Sv. Nikola Istok, Poreč, plaža Rt Bara, Poreč, plaža Sv. duh bunker, Poreč, Sv. Nikola, plaža Oliva) ili u 2,96% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.

Zadovoljavajuću kakvoću mora za kupanje moguće je povezati sa statusom akvatorija i nestabilnim meteorološkim prilikama koje su bile tijekom uzorkovanja.

Tijekom uzorkovanja temperatura zraka se kretala od 21 do 28 0C , a temperatura mora od 22,6 do 25,4 0C .

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/) i Istarske županije (www.istra-istria.hr).