Župan Miletić: Uz klimatske promjene, za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju neophodni su sustavi navodnjavanja

Istarski župan Boris Miletić jučer je, u porečkoj Agrolaguni, sudjelovao na predstavljanju rezultata istraživanja za projekt „Uspostava pokusnih polja navodnjavanja u obuhvatu Sustava javnog navodnjavanja Červar Porat - Bašarinka“ koje je provedeno prošle godine.
Zahvaljujući Istarskoj županiji Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka izgrađen je 2022. godine na području Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sustav se sastoji od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo milijun kubnih metara vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, 22 kilometra cjevovoda, priključaka za krajnje korisnike te nadzorno - upravljačkog sustava.
„Drago mi je što smo kao Istarska županija izgradili Sustav navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka jer smo svjesni činjenice da, uz klimatske promjene, nema moderne poljoprivredne proizvodnje bez sustava navodnjavanja. Stoga mi je drago što smo, uz izgradnju infrastrukture, omogućili i znanstveni pristup provođenjem ovog projekta jer će rezultati istraživanja biti od velike koristi krajnjim korisnicima, a to su naši poljoprivrednici. Kroz trogodišnji pilot-projekt promatraju se vinova loza i masline te ćemo nakon toga vidjeti koji su optimalni uvjeti za korištenje vode i sustava navodnjavanja kako bi imali kvalitetan prinos, ali i kvalitetan proizvod, odnosno vino i maslinovo ulje. Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom projektu Agronomskom fakultetu iz Zagreba, našim znanstvenim institucijama, Agrolaguni, Hrvatskim vodama i Istarskom vodovodu, upravitelju sustava navodnjavanja“, rekao je župan Miletić.
Dodao je kako Istarska županija sustavno radi na projektnoj dokumentaciji za projekte izgradnje sustava javnih navodnjavanja diljem Istre te na taj način stvara pretpostavke za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju.
„Nakon Sustava javnog navodnjavanja Valtura i Červar Porat-Bašarinka, predstoji nam izgradnja trećeg sustava - SJN Petrovia - 1. faza, na području grada Umaga, ukupne vrijednost od oko 15.000.000 eura. Na 266 hektara poljoprivredne površine izgradit ćemo sustav koji će se sastojati od akumulacije, bazena, crpne stanice, trafostanice, ceste, cjevovoda, spojnog okna, priključaka i nadzorno-upravljačkog sustava. Kontinuirano pružamo snažnu podršku sektoru poljoprivrede jer uspjeh gospodarstva vidimo u njegovoj diversifikaciji. Istra je puno više od turističke regije - Istra je boutique regija, spoj okusa i mirisa, doživljaja za što su zahvalni naši vinari, maslinari, stočari, OPG-ovi. Rado volim naglasiti kako smo premali smo da bismo bili prosječni“, poručio je župan.
„Kako bi se mogao kvalitetno koristiti sustav navodnjavanja odlučili smo se za ovakav znanstveni pristup u suradnji s Agronomskim fakultetom i u Agrolaguni provodimo pilot projekt. Na kraju ćemo dobiti zaključke o optimalnom korištenju vode jer voda je resurs koji moramo čuvati, a danas smo imali prilike čuti da nije najkvalitetniji proizvod ni kada je biljka bez vode ni kada se 100 posto, odnosno neograničeno navodnjava. Optimalnim korištenjem navodnjavanja dobivaju se i veći prinosi i najkvalitetniji proizvodi“, kazao je resorni pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo IŽ Ezio Pinzan.
„Živimo klimatske promjene u kojima je veliki problem gospodarenje vodama i dodatnom utjecaju tih promjena na poljoprivredu. Pritisak na vode iz dana u dan je sve veći, a resursi su ograničeni te je izuzetno važno gospodarenje i upravljanje vodama. Nadalje, svjedoci smo dolaska novih i naprednijih tehnologija koje se primjenjuju pa možemo reći da je precizna poljoprivreda naša budućnost. Posebno me veseli treća godina istraživanja jer ćemo tada dobiti detaljnu ekonomsku analizu učinka i tada ćemo vidjeti što smo postigli, a rezultati su obećavajući“, poručio je voditelj projekta prof. dr. sc. Davor Romić.
Tijekom predstavljanja rezultata prošlogodišnjeg istraživanja, moglo se čuti kako je od iste sorte malvazije dobiveno nekoliko različitih vina ovisno upravo o količini vode.
Nakon predstavljanja rezultata kušala su se vina iz pokusnog istraživanja, a degustaciju je vodio dr. sc. Mario Staver.