Potpisan ugovor o rekonstrukciji dijela državnih cesta Vodnjan - Veli Vrh i Veli Vrh - Pula vrijedan 18,5 milijuna eura

Potpisan ugovor o rekonstrukciji dijela državnih cesta Vodnjan - Veli Vrh i Veli Vrh - Pula vrijedan 18,5 milijuna eura

U Komunalnoj palači Grada Pula-Pola danas je održano svečano potpisivanje ugovora o rekonstrukciji dijela državnih cesta Vodnjan - Veli Vrh i Veli Vrh – Pula, kojom će se poboljšati protočnost prometa iz smjera Vodnjana i Fažane prema Puli, gdje posljednjih godina svjedočimo velikim prometnim gužvama, posebice tijekom ljetnih mjeseci.

Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, članovi Uprave Hrvatskih cesta Željana Šikić i Alen Leverić, direktor HEP-ODS d.o.o. - Elektroistra Pula Zvonko Liović, direktori pulskih trgovačkih društava Plinare Roberto Drandić i Vodovoda Edo Krajcar te predsjednik Uprave GP Krk Sanjin Purić, a događaju je prisustvovao i istarski župan Boris Miletić.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković osvrnuo se na važnost ovog projekta za stanovnike Pule.

„Ravnomjerni razvoj Hrvatske nam je veoma važan, a pokazatelji toga su brojni projekti optimizacije cestovne infrastrukture diljem Hrvatske, pa tako u i Istri. Prometna povezanost, geostrateški projekti za nas su prioritet, pa smo tako nedavno otvorili i drugu cijev tunela Učka. Projekt koji nas je danas sve zajedno okupio u Puli je velik i značajan, što pokazuje i sama vrijednost radova. Ovaj projekt će Puli donijeti bolju prometnu sigurnost i prometno rasterećenje, bolju funkcionalnu povezanost unutar samoga grada i dolaska u grad“, poručio je ministar Butković posebno zahvalivši Hrvatskim cestama koje revno pripremaju i odrađuju brojne projekte u Istri.

Gradonačelnik Filip Zoričić potom je zahvalio svim dionicima projekta istaknuvši kako ulaganje u infrastrukturu i promet predstavlja ulaganje u budućnost grada.

„Ovo je povijesni dan za naš grad. Okupili smo se danas na svečanom potpisivanju ugovora za jedno od većih ulaganja države u Pulu. Znajući da je Pula poželjna destinacija gostima, rekonstrukcija dijela državnih cesta od Vodnjana do Velog Vrha i zatim od Velog Vrha do Pule itekako je hvalevrijedan projekt te ovom prigodom želim zahvaliti Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama i svim dionicima projekta. Radujemo se vrlo skorom početku radova. Ulaganje u infrastrukturu i promet predstavlja ulaganje u budućnost našega grada, a ovdje je doista riječ o respektabilnom iznosu. Vjerujem u nastavak projekta kako bi se četverotračna prometnica povezala s pulskom obilaznicom“,  rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Župan Istarske županije Boris Miletić osvrnuo se na početke ovog projekta koji sežu sve do 2007. godine, kada je bio gradonačelnikom Pule te je izrazio veliko zadovoljstvo njegovim nastavkom i potpisivanjem ugovora. Također, rekao je kako je uvjeren da će odabrani izvođač kvalitetno odraditi projekt.

„Rok od 24 mjeseca za izvođenje radova može djelovati dugo, ali uvjeren sam da će se ovim projektom dugoročno riješiti dugogodišnji problem jedne od naših ključnih prometnica. Zahvaljujem ministru Butkoviću na potpori koju nam je pružio i u brojnim drugim projektima koji se tiču optimizacije cestovnog prometa u Istri. I kao župana i kao stanovnika Pule iznimno me raduje potpisivanje današnjeg ugovora“, zaključio je župan Miletić.  

U ime Hrvatskih cesta okupljenima se obratila članica Uprave Željana Šikić.

„Potpisivanjem ugovora za ovaj infrastrukturni projekt ulazimo u novu i očekivanu fazu razvoja prometne infrastrukture ovog područja. Ovaj projekt jedan je od značajnih u smislu povećanja protočnosti i sigurnosti prometa stanovništva, posebno u smislu dnevnih migracija. Rekonstrukcija ima za cilj smanjenje gužvi, povećanje efikasnosti prometa te stvaranje optimalnih uvjeta za sudionike u prometu. Istaknula bih kako vrijednost ugovora od 18,5 milijuna eura dokazuje odgovornost i obavezu prema kvaliteti i poštivanju rokova. Uvjereni smo u stručnost i kvalitetu timova koji će raditi na ovom projektu te vjerujemo u realizaciju projekta u navedenom roku. Ovaj projekt, zajedno s ostalim projektima, nije samo investicija u infrastrukturu već ulaganje u budućnost. Stoga zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta i vjerujem da će rezultati našeg zajedničkog rada biti prepoznati“, istaknula je Željana Šikić.

Direktor HEP-ODS D.O.O., Elektroistra Pula Zvonko Liović naglasio je dugoročnu važnost polaganja instalacija na relaciji Šijana – Fažana, što je konkretno fokus HEP-a.

„U ovaj smo se projekt uključili kao investitor u samu elektroenergetsku infrastrukturu jer će ona dugoročno u mnogočemu olakšati stabilno napajanje korisnika ovog područja“, zaključio je Liović.

Naime, radovima će se izgraditi četverotračna prometnica koja će se protezati od raskrižja s D400 (Tršćanskom) do uklopa na radove dovršene prije nekoliko godina na D75 (Vodnjanskoj) u sjevernom dijelu Velog Vrha. Osim toga, predviđena je izgradnja rotora na Fažanskoj, raskrižju s Ulicom Valelunga i raskrižju s Tršćanskom. Na Velom Vrhu, točnije na raskrižju s Paduljskim putom i Creskom, izgradit će se podvožnjak te će se uz postojeći most kod raskrižja s Tršćanskom dograditi i novi kojim će prolaziti dodatne 2 prometne trake.

Rekonstrukcijom će se osigurati sigurnija prometna komunikacija unutar Velog Vrha jer će prometnom denivelacijom raskrižja Creske ulice i Paduljskog puta u odnosu na državnu cestu biti izbjegnuto prelaženje državne ceste, što trenutno predstavlja veliki problem, osobito za brojnu djecu koja svakodnevno prelaze prometnu cestu na putu za školu.

Vrijednost opisanih radova je 18,5 milijuna eura bez PDV-a, a izvođač je GP Krk.

Dionica zahvata duga je oko 1,4 kilometara, dok je planirano trajanje ugovorenih radova 2 godine.

Galerija fotografija