U nedjelju treće izdanje Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

U nedjelju treće izdanje Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč

Sve je bliže treće porečko izdanje prestižne triatlonske utrke Plava Laguna Ironman 70.3, koja je najavljena na današnjoj konferenciji za medije u Hotelu Parentium. Utrka će se održati u nedjelju 20. listopada, dok će dan prije, u subotu 19.listopada biti održane Ironkids utrke. Ovom prilikom organizatori su najavili da će se utrke održati u Poreču i Funtani i u sljedeće tri godine. Plava Laguna i Ironman grupacija potpisali su ugovor o novom ciklusu Ironman 70.3 koji će se u Poreču održavati od 2025. do 2027. godine. 

“Jako smo ponosni što je grupacija Ironman prepoznala Plavu Lagunu kao dobrog partnera te Poreč kao izvrsnu destinaciju za održavanje ovih atraktivnih utrka. Vjerujem kako dobra organizacija, kao i uvjeti koje sportaši imaju kod nas, čine utrku atraktivnom te je rezultat porast broja natjecatelja iz godine u godinu. Plava Laguna se snažno opredjelila ka razvoju sporta kao nositelja turističkog prometa izvan glavne turističke sezone, a Ironman utrka je svakako jedan od naših najvažnijih sportskih projekata”, naglasio je Dragan Pujas, predsjednik Uprave Plave Lagune. 

Uoči Ironman utrke, u subotu 19. 10. od 11 sati održat će se IronKids utrke ispred Sportske dvorane Intersport u Zelena Resortu. Prijave su moguće u petak od 10 do 18 sati i subotu prije utrka u Intersportu. Kotizacije za IronKids utrke su besplatne odnosno osiguravaju ih Hrvatski olimpijski odbor i Plava Laguna kako bi se potaknula popularizacija sporta među najmlađima. 

Ispred HOO na konferenciji je sudjelovao direktor marketinga Ranko Ćetković koji je naglasio: ”Hrvatski olimpijski odbor na lokalnoj razini provodi programe kojima se nastoji uključiti što više djece i mladih u sport. Porečki Ironkids je prepoznat upravo kao jedna od takvih manifestacija, kojom se djecu kroz sport uči međusobnom razumijevanju, nenasilju, prijateljstvu i aktivnom načinu života. Zbog navedenoga Hrvatski olimpijski odbor podržava ovakve sportske manifestacije koje su djeci dostupne potpuno besplatno”.

Sam Ironman 70.3 počinje u 8 sati dionicom plivanja (1.9 km), a start počinje ispred Hotela Parentium Plava Laguna. Tranicijska zona nalazi se ispred Hotela Molindrio Plava Laguna. Od tuda kreće biciklistička trasa duga 90 km, a od Višnjana se vozi po zatvorenoj dionici Istarskog Ipsilona, što će omogućiti najveću sigurnost za natjecatelje te omogućiti personal best rezultate. Cilj biciklističke trase je ispred hotela Molindrio, od kuda natjecatelji kreću na posljednju, trkačku dionicu od 21 km, do centra grada te natrag, u
dva kruga. 

Direktor utrke Goran Vrus je poručio: “Utrka je rasprodana, dolazi nam 1800 natjecatelja iz 46 zemalja sa pet kontinenata. Većinom su to sportaši s naših emitivnih tržišta Italije, Austrije, Slovenije, Njemačke i Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, ali i Češke i Slovačke. Veseli nas što nam iz godine u godinu dolazi sve više sportaša, njihove pratnje i obitelji što nam govori da radimo dobar posao.”

Organizatori su posebno naglasili da sigurnost i dobra atmofera čine ključ uspjeha utrke, pa su pozvali građane Poreštine te ostale da izađu na ulice i bodre natjecatelje uz trasu. 

“Rasprodana prijava za ovogodišnji Ironman jasno pokazuje koliko je ovaj događaj prepoznat i cijenjen, ne samo u našoj regiji već i širom svijeta. Zahvaljujući entuzijazmu i podršci svih uključenih, siguran sam da ćemo ponovno dokazati kako je Poreč idealno mjesto za održavanje ovakvih vrhunskih sportskih natjecanja. Ironman nije samo izazov za sportaše, već i prilika da svi zajedno pokažemo snagu naše zajednice. Pozivam vas sve da izađete na ulice, bodrite sudionike, i budete dio ove velike sportske priče. Zajedno ćemo stvoriti atmosferu koja će se dugo pamtiti, kako među sportašima, tako i među svim posjetiteljima našeg grada.”, naglasio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić. 

Osim produljenja sezone ovim sportskim eventom, svakako će cilj biti i dobra promocija Poreča, Istre i Hrvatske kao atraktivne destinacije u posezoni, posebno za aktivan odmor. 

„Ironman predstavlja jedno od najboljih i najpopularnijih sportskih događanja u Hrvatskoj, a da je tome tako najbolje potvrđuje činjenica o maksimalno popunjenim mjestima čak dva mjeseca prije održavanja samog događanja. Odlična je to pozivnica i brojnim posjetiteljima koji će moći pratiti utrke natjecatelja iz cijeloga svijeta, ali i uživati u vrlo bogatoj turističkoj ponudi Istre, naše najrazvijenije turističke regije“, izjavio je Dubravko Šimenc iz Hrvatske turističke zajednice, naglasivši kako događanja ovakvog tipa značajno doprinose i daljnjem jačanju turističkog prometa izvan glavne ljetne sezone.  

Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč donosi našoj regiji jedinstvenu priliku da se dodatno istaknemo kao vrhunska destinacija za sportski turizam.

“Ovo natjecanje ne samo da privlači vrhunske sportaše iz cijelog svijeta, već i obogaćuje turističku ponudu, posebno u posezoni, kada naš kraj ima toliko toga za ponuditi. Vjerujem da će ovaj događaj, uz podršku svih nas, doprinijeti daljnjem jačanju prepoznatljivosti Istre na globalnoj sceni i stvaranju novih iskustava za posjetitelje”, naglasila je direktorica Turističke zajednice općine Funtana Ana Milohanović Čehić, s kojom se složila i zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita.

”Budućnost istarskog turizma vidimo u održivosti i cijelogodišnjosti, a sjajne mogućnosti nam za to pruža upravo sport. Nadolazeća, globalno popularna trka važna je i u kontekstu prestižne titule Europske regije sporta koju ćemo ponosno nositi 2025. godine. Bit će to prilika da zajednički još snažnije promoviramo sport te našu regiju”, kazala je zamjenica župana. 

Događanje podržavaju Grad Poreč, TZ Grada Poreča, Općina Funtana, TZ Općine Funtana, Istarska županija, TZ Istarske županije,  Hrvatska turistička zajednica, Hrvatski olimpijski odbor, Bina Istra, Podravka, Kala, Cedevita, Ožujsko pivo, Hidra Iso, Crippa Campeggio i mnogi drugi sponzori. 

Za više informacija o IRONMAN brendu i globalnim serijama događaja posjetite www.ironman.com i društvene mreže.
 

Galerija fotografija