Održan prijem za novu generalnu konzulicu Italije u Rijeci Ivu Palmieri

Održan prijem za novu generalnu konzulicu Italije u Rijeci Ivu Palmieri

U sjedištu Istarske županije u Puli, župan Istarske županije Boris Miletić i zamjenica župana Jessica Acquavita održali su jučer prijem za novu generalnu konzulicu Italije u Rijeci Ivu Palmieri, prilikom njezinog nastupnog posjeta Istarskoj županiji.

Istarski župan Boris Miletić je konzulici čestitao na imenovanju te joj je poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

"S talijanskim konzulatom do sad smo imali više nego uspješnu suradnju i siguran sam kako ćemo tako nastaviti i ubuduće. Istra je tradicionalno otvorena, multikulturalna sredina koja njeguje prava svih nacionalnih manjina, a u cijeloj županiji imamo zaista odlične odnose sa zajednicom Talijana. Realizirali smo i brojne projekte u partnerstvu s Talijanskom unijom, poput dogradnje Talijanske osnovne škole „Leonardo da Vinci“ u Bujama, a uskoro ćemo započeti i izgradnju Talijanske osnovne škole u Novigradu." – kazao je župan Miletić i podsjetio na prijateljske veze koje Županija ima s regijama Veneto i Friuli - Venezia Giulia, posebice na europskim projektima.

Zamjenica Istarske županije Jessica Acquavita kazala je kako je Istra jedina dvojezična županija u Hrvatskoj te je naglasila kako je Županija od samog početka prepoznala važnost talijanske autohtone zajednice.

„Trenutna politička vlast je to dokazala svojim radom, promicanjem dvojezičnosti i realizacijom vrijednih i važnih projekata usmjerenih prema razvoju i očuvanju prava talijanske nacionalne manjine u Istri.“ – poručila je zamjenica župana Acquavita.

Nova generalna konzulica Italije u Rijeci Iva Palmieri srdačno se zahvalila na prijemu te je pohvalila brojne projekte koje Istarska županija provodi u sklopu očuvanja prava talijanske autohtone nacionalne manjine. Također, potvrdila je kako će Generalni konzulat u Rijeci i ove godine u suradnji s Istarskom županijom podržati Tjedan talijanskog jezika u svijetu, koji se ove godine održava od 14. do 20. listopada 2024. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije Tea Batel ukratko je predstavila niz projekta za očuvanje dvojezičnosti i promociju talijanskog jezika, kao što su tečajevi talijanskog jezika za službenike u javnim službama, uvođenje jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima, uvođenje dvojezične prometne signalizacije u Istarskoj županiji, tjedni pregled vijesti na talijanskom jeziku na lokalnoj televiziji i radiju, kao i usavršavanja za učitelje i nastavnike talijanskog jezika koja se provode kontinuirano dva puta godišnje.

Konzulica Palmieri je na dužnost stupila 2. rujna ove godine, a konzularnu dužnost je do sada u svojoj bogatoj diplomatskoj karijeri obavljala u Belgiji, Sloveniji i Albaniji.

Galerija fotografija