Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za starije osobe Medulin

Položen kamen temeljac za izgradnju Centra za  starije osobe Medulin

U naselju Mulkaba u Medulinu, danas je održana svečanost polaganja kamena temeljca budućeg Centra za starije osobe Medulin, projekta Općine Medulin kojemu je partner Istarska županija.

Istarski župan Boris Miletić čestitao je Općini Medulin na hvalevrijednom projektu i hrabrosti na početku njegove realizacije.

„Mislim da nema druge županije u Hrvatskoj koja je kao Istarska u tijeku jednog mandata realizirala kapitalne investicije gradnje četiri doma za starije na svome području. Koncem svibnja smo, dakle, otvorili novosagrađen Dom za starije osobe u Labinu, lani onaj dograđeni u Buzetu, a uskoro će prve korisnike useliti i novosagrađeni Dom u Pazinu. Istarska županija u sve tri investicije sudjeluje s 50 % ukupnih sredstava, iako su osnivači spomenutih domova gradovi. To je primjer našeg zajedništva. Isto je i sa županijskim Domom za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, čiju rekonstrukciju i dogradnju u jednakim omjerima sufinanciramo s Gradom Pulom.“ – kazao je župan Miletić i istaknuo kako se zajednica mora brinuti o svojim najmlađima, ali i o našim starijim sugrađanima koji su nas svojim radom zadužili.

Državni tajnik Ivan Vidiš, izaslanik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, pohvalio je uigranost tima koji je radio na projektu te je istaknuo kako će budući korisnici imati svakako najljepši pogled od svih domova za starije u Hrvatskoj.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Simeon Ukotić zahvalili su se svim partnerima na projektu i zajedničkoj suradnji koja je usmjerena prema stvaranju boljeg životnog standarda i poboljšanju kvalitete života svih mještana.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Medulin, kojim će se osigurati pružanje institucijske usluge smješta za starije osobe - treći stupanj usluge za 89 korisnika te pružanje izvan institucijskih usluga sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, uključujući uslugu pomoći u kući, uslugu cjelodnevnog i poludnevnog boravka, uslugu pružanja savjetovanja te uslugu skrbi za vrijeme spriječenosti njegovatelja, za sveukupno 201 korisnika, čime će se omogućiti što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Projekt uključuje aktivnost izgradnje nove građevine koja će biti prilagođena potrebama starijih osoba, opremanje prostora namještajem, opremom i uređajima te aktivnosti nabave vozila, informiranja i vidljivosti te tehničke pomoći za provedbu projekta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.133.261,56 EUR, a od toga6.138.429,89 EUR iznose odobrena bespovratnih sredstava koja su osigurana putem EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Galerija fotografija