U Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Puli obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Tradicionalnim mimohodom kroz centar Pule danas je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a kojem je ispred Istarske županije prisustvovao pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac.

U mimohodu kojega su organizirali Sigurna kuće Istra i Udruga žena Pula, sudjelovali su i aktivisti Sigurne kuće Istra na čelu s predsjednicom Jadrankom Černjul, koja je istaknula kako je obiteljsko nasilje društveni problema za kojega je potrebna bolja prevencija i veće sankcije. Pozvala je žene, i sve koji trpe nasilje, da se bez straha i s povjerenjem obrate Sigurnoj kući Istra na broj 052/500-148 ili na broj policije 192, ali i upozorila kako je ove godine u Hrvatskoj ubijeno 14 žena, od čega jedna u Istri.

„Danas smo se okupili u znak solidarnosti i podrške ženama koje su pretrpjele nasilje. Naše društvo mora biti sigurno i poticajno okruženje za sve žene, gdje će se poštovati sva njihova prava i integritet. Budimo glasni, neka se naš glas čuje – nasilje nad ženama mora biti najstrože osuđivano i sankcionirano od strane nadležnih institucija i cijelog društva.“, izjavio je pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, dodajući da Istarska županija kontinuirano financijski podržava rad Sigurne kuće Istra.

Nakon mimohoda i pokaznih vježbi, te prigodnog programa, u zrak su, kao simbol sjećanja na sve ubijene žene žrtve obiteljskog nasilja, pušteni crni baloni.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tragični događaj od 22. rujna 1999. godine, kada su na zagrebačkom Općinskom sudu, tijekom brakorazvodne parnice, ubijene Gordana Oraškić, njena odvjetnica Hajra Prohić i sutkinja Ljiljana Hvalec, a teško je ozlijeđena djelatnica suda Stanka Cvetković.

Galerija fotografija