Najavljeno ovogodišnje izdanje programa "Kantautori u kaštelima"

Najavljeno ovogodišnje izdanje programa "Kantautori u kaštelima"

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, u Puli, danas je održana konferencija za medije na temu ovogodišnjeg bogatog koncertnog programa “Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati”, koji će započeti već ove subote, 14. rujna koncertom Bruna Krajcara i Lare Demarin u kuli Funtaneli u Sv. Lovreču Pazenatičkom.

Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac uvodno je istaknuo kako mu je iznimno drago što najava programa polazi iz ugodnog ambijenta pulskog Kaštela, odnosno Povijesnog i pomorskog muzeja Istre. Podsjetio je da u sklopu Muzeja djeluju Odjel Kuća fresaka i Odjel Kuća istarskih kaštela, koji uz razne aspekte muzejske i druge kulturološke djelatnosti afirmiraju i daju na značaju istarskim kulturnim fenomenima.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica naglasio je kako „Kantautori u kaštelima“ ugošćuju kantautore čije se stvaralaštvo temelji na kulturnoj baštini Istre.

„Projekti su nastali prema ideji kantautorice Elis Lovrić kao nadogradnja projekta Istarske županije o valorizaciji i afirmaciji istarskih kaštela, ali i zato što smo svjesni da imamo izvanrednu baštinu i izvanredne umjetnike koje ne znamo dovoljno cijeniti jer nam ponekad bude važnije ono što je izvan našeg dvorišta“, istaknuo je pročelnik Torbica i istaknuo kako su projekti i ove godine nadopunjeni, pa će se tako svi koncerti održati uz zalazak sunca što će dodatno doprinijeti posebnosti ambijenta.

Županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković izrazila je zadovoljstvo što je ove godine i Upravni odjel za turizam uključen u organizaciju događaja.

„Cilj je da se kvalitetno valorizira kulturna baština na autentičnim mjestima, da se osjeti posebnost naše tradicije i kulture. Na taj se način ona promovira i približava lokalnom stanovništvu, ali i našim brojnim posjetiteljima kojima će ovakvi događaji zasigurno uljepšati boravak u Istri“, kazala je pročelnica Prodan Mraković dodajući da je ovaj program primjer održivog i odgovornog turizma.

Kantautorica Elis Lovrić rekla je kako je jako sretna i zahvalna što je Istarska županija još jednom prepoznala način kako se materijalizira nematerijalna baština.

„Kada sam osmišljavala „Kantautore u kaštelima“ ideja je bila valoriziranje solo kantautora, onih umjetnika koji sami stvaraju glazbu, izvode, aranžiraju i produciraju te uživo nastupaju sami sa svojim instrumentom kako bi ljudima mogli prenijeti stvaralački čin i proces nastanka umjetnosti“, poručila je Lovrić.

Nakon početka programa ove subote, “Kantautori u kaštelima / Castelli inCantati” se nastavljaju s još dva koncerta Bruna Krajcara i Lare Demarin, 20. rujna u Kaštelu Rota u Momjanu i 27. rujna u Kaštelu u Pazu, te koncertima Darija Marušića i Marina Kranjca, kojima će se pridružiti Edna Strenja Jurcan i uvodno predstaviti povijesne značajke kulturnih lokacija, 4. listopada u Crkvi Sv. Roka u Draguću, 11. listopada u Bazilici Sv. Martina u Sv. Lovreču Pazenatičkom i završnim koncertnim programom 18. listopada u Crkvi Sv. Petra u Sorbaru.

Galerija fotografija