Predstavljen inovativan srednjoškolski program Škola i Zajednica

Predstavljen inovativan srednjoškolski program Škola i Zajednica

U Centru za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula -  KLIK PULA danas je održano predstavljanje programa Škola i Zajednica, o kojem su govorili istarski župan Boris Miletić i voditelj programa - ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić. 

Predmet Škola i zajednica (ŠiZ) namijenjen je učenicima 2. i 3. razreda gimnazijskih i strukovnih srednjoškolskih programa i provodi se kroz 70 sati tijekom školske godine, odnosno dva sata tjedno. Riječ je o inovativnom programu građanskog odgoja i obrazovanja, koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici. Autori predmeta su Centar za studije mira i konflikta Sveučilišta u Rijeci, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Prva riječka hrvatska gimnazija.

„Predmet Škola i Zajednica dolazi u Istarsku županiju, koja je četvrta hrvatska županija koja ga uvodi. Program započinje s provedbom od idućeg ponedjeljka kada započinje nova školska godina i to u jedanaest istarskih srednjih škola, za više od 150 učenika drugih i trećih razreda. Taj „ŠiZ“ je predmet kakvog nema nigdje u Europi, a nema nikakvog sadržaja, ni pismenih, ni usmenih ispitivanja. ŠiZ kreće od toga da se sami učenici odluče za pojavu ili problem u svojoj zajednici ili svome mjestu iz 11 tematskih cjelina: kultura i mediji, fizička aktivnost i sport, zdravlje, demokracija i civilno društvo, migracije, urbanizam i stanovanje, društvena jednakost, generacije, ekonomija, okoliš, osobne slobode i ljudska prava. Nakon što mladi prepoznaju pojavu ili problem kojim se žele baviti, moraju se dogovoriti i to istražiti na različite načine, steći iskustvo, te na kraju sami djelovati u zajednici kroz različite akcije“, pojasnio je voditelj Boris Jokić i zaključio:

„O mladima u Hrvatskoj često mislimo ne toliko dobro koliko bismo mogli. Za osam mjeseci kada ćemo se ponovno naći, vidjet ćete da mladi u Istarskoj županiji itekako znaju misliti, itekako su voljni zajednički djelovati na dobrobit zajednice. Posebno želim zahvaliti nastavnicama i nastavnicima koji su prošli kroz dugotrajnu edukaciju, tijekom nje vrijedno radili i dokazali da oni koji rade u istarskim školama su oni na koje se ova zajednica može itekako osloniti.“

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo programom Škola i Zajednica koji će se, dakle, provoditi u jedanaest škola od njih 21, čiji je osnivač Županija, a ujedno je izrazio nadu da će se iduće godine proširiti i na preostale srednje škole. 

„Prije svega hvala gospodinu Jokiću na prijedlogu i ideji kako pristupiti mladim ljudima. Možda se zajednica ponekad prema mladim ljudima odnosi s nerazumijevanjem. Smatram da je prekrasna stvar  kada mladi mogu kreirati svoje potrebe, a s druge strane imaju stručne osobe koje na to mogu odgovoriti. Kao Istarska županija uveli smo Građanski odgoj i obrazovanje u svih 25 osnovnih škola čiji smo osnivači, a ŠiZ je, rekao bih, nadogradnja i nadopuna onoga što želimo. U ovome razdoblju povećali smo izdvajanja za Program građanskog odgoja i obrazovanja za čak 800 % u odnosu na prethodno razdoblje, a kao jedina županija u Hrvatskoj provodimo i Zavičajnu nastavu. Kao što kontinuirano govorim, obrazovanje nam je pri samome vrhu prioriteta u ovome mandatu, što smo potvrđuju proračun i financijska izdvajanja“, kazao je župan koji se pridružio zahvalama i čestitkama profesoricama i profesorima te ravnateljima a i ravnateljima uključenih škola. 

Uslijedila je svečana podjela potvrda o završenoj edukaciji koju je uspješno prošlo 17 nastavnica i nastavnika iz jedanaest istarskih srednjih škola: 

  1. TSŠ - SMSI “Leonardo da Vinci” Buje - Buie
  2. Srednja škola Buzet
  3. Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Pazin
  4. Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu
  5. Gimnazija Pula
  6. TSŠ Dante Alighieri Pula - SMSI Dante Alighieri Pola
  7. Ekonomska škola Pula
  8. Tehnička škola Pula
  9. Strukovna škola Pula
  10. SŠ Zvane Črnje Rovinj, SMS "Zvane Črnje" Rovigno
  11. SŠ Mate Blažine Labin
     

Galerija fotografija