Župan Miletić: U ovome mandatu znatno smo povećali izdvajanja za obrazovanje

Župan Miletić: U ovome mandatu znatno smo povećali izdvajanja za obrazovanje

Prije početka nove školske godine održavaju se sjednice Predsjedništva Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, a domaćin današnje bila je Istarska županija. Prije samog početka radnog dijela sjednice, u Poduzetničkom centru Coworking Pula, prisutnima se obratio istarski župan Boris Miletić zaželjevši prisutnima dobrodošlicu, a Udruzi je ujedno čestitao 30. godišnjicu postojanja.

Govoreći o obrazovanju, župan je kazao da je Istarska županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula.

„U ovome mandatu zadao sam si tri prioriteta kad govorimo o strategiji razvoja naše županije, a na prvome mjestu je obrazovanje, potom socijalna skrb i zdravstvo, što pokrjepljuju i konkretne brojke, odnosno projekti. Podsjetit ću da smo, zajedno s  Gradom Pulom, izgradili novu zgradu Medicinske škole u Puli, otvorili smo Centar kompetencija u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula, dogradili i opremili Talijansku srednju školu "Leonardo da Vinci" Buje, obnovili nekoliko osnovnih škola, a u planu imamo dogradnju naših OŠ u Svetvinčentu, Žminju i Marčani, kao i izgradnju kompletno nove talijanske OŠ u Novigradu. To su kapitalne investicije, koje smo u ovom razdoblju povećali za čak 61 posto, odnosno s 9,6 milijuna eura u razdoblju 2017.-2020. na preko 15,7 milijuna u sadašnjem mandatu, odnosno od 2021. do 2023. godine. Grad Umag je izgradio novu srednju školu, a mi ćemo je zajedno s Gradom Umagom i opremiti“, istaknuo je župan.

U nastavku je spomenuo i ostala značajna povećanja u županijskom proračunu u ovome mandatu, poput izdvajanja za tekuće investicije u školske zgrade osnovnih i srednjih škola za 45 %, izdvajanja za studentske stipendije za 60 % i povećanje od čak 800 % za Program građanskog odgoja i obrazovanja. Također, Istarska županija je povećala i satnicu za pomoćnike u nastavi.

Prisutnima su se potom obratili i gradonačelnik Pule Filip Zoričić i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja  Suzana Hitrec, nakon čega je županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan održala prezentaciju na temu školstva u Istri.
 

Galerija fotografija