Istarska županija i Grad Pula potpisali Pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota“

Istarska županija i Grad Pula potpisali Pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota“

U sjedištu Istarske županije u Puli, istarski župan Boris Miletić danas je s gradonačelnikom Grada Pula Filipom Zoričićem potpisao Pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota - Mijo Mirković“ na Narodnom trgu u Puli.

Župan Miletić zahvalio se idejnom začetniku projekta Brunu Krajcaru, Miodragu Čerini, Erosu Čakiću, pročelniku županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimiru Torbici, pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću na prihvaćanju inicijative te Skupštini Istarske županije koja je odobrila financijska sredstva za izradu i postavljanju spomenika-skulpture.

„Mate Balota je zaista zaslužio spomenik na lijepoj lokaciji u središtu Pule, a koji će biti trajni podsjetnik na vrijednosti koje je Mate Balota zagovarao kroz svoj rad – ljubav prema jeziku, kulturi, svome zavičaju i domovini. Tko god je pročitao „Tijesnu zemlju“ ili „Puna je Pula“ s prelaska iz 19. u 20. stoljeće zna o čemu danas govorimo. Drago mi je da je Grad Pula izabrao jednu jako lijepo lokaciju za ovaj vrijedan spomenik i mislim da svi skupa možemo biti ponosni.“ – rekao je župan Miletić.

Gradonačelnik Zoričić se pridružio zahvalama svima koji sudjeluju u realizaciji projekta. „Mate Balota jedan je od najvećih istarskih sinova i grad Pula će napokon imati mjesto gdje će svi moći vidjeti tko je bio ovaj veliki i zaslužni čovjek. Zajednički je ovo projekt Županije i Grada, jer želimo u najvećem istarskom gradu zahvaliti našem znanstveniku, profesoru i književniku. Ostavio je trajan zapis o svakodnevnom čovjeku u našem zavičaju i zato je najmanje što mu se možemo odužiti spomenikom u centru Pule koji će nas zauvijek spominjati čakavske navade.“– istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica posebno se zahvalio obitelji Mirković i Čvrljak na prihvaćanju inicijative.

„Mate Balota napokon se vraća kući i vjerujem kako će svi Puljani i Istrani biti zadovoljni što se naš veliki književnik i znanstvenik vraća svome domu.“ – poručio je pročelnik Torbica.

Predstavnik inicijatora projekta Bruno Krajcar potom je predstavio projekt u sklopu kojega će buduća skulptura Mate Balote biti postavljena na Narodnom trgu i gledati prema tržnici, što je značajno s obzirom na to da su česta tema njegovih znanstvenih radova bila i obiteljska gospodarstva, te kako je bio i strastveni ribar, prema ribarnici.

Povodom potpisivanja Pisma namjere, članica Kulturnog vijeća za zaštitu i očuvanje kulturne baštine Grada Pula Gorka Ostojić-Cvajner izjavila je kako je, nakon višegodišnjih nastojanja da se našem uglednom ekonomistu i književniku Miju Mirkoviću podigne memorijsko obilježje u Puli, posebno zadovoljna da je konačno odabrano mjesto upravo na Narodnom trgu, odnosno na mjestu gdje je Mate Balota bio i ostat će Čovjek među ljudima.

Galerija fotografija