Županija povećala izdvajanja za lučku infrastrukturu za čak 79 %

Županija povećala izdvajanja za lučku infrastrukturu za čak 79 %

U protekle tri godine provedene su brojne i vrijedne investicije u domeni lučke infrastrukture, a kao najznačajnije valja posjetiti na otvorenje Sjeverne komunalne luke San Pelagio, rekonstruiranu i novouređenu luku Trget, kao i na nedavno otvorenje luke za javni promet Santa Marina i to ribarskog dijela i operativne obale s gatom. Ukupna vrijednost ove tri investicije iznosi gotovo 35 milijuna eura, a sredstva su osigurana od strane države, Istarske županije, iz proračuna jedinca lokalne samouprave, kao i iz vlastitih sredstava lučkih uprava.

Istarska županija kao osnivač 5 županijskih lučkih uprava - Pula, Poreč, Rovinj, Rabac, Umag-Novigrad dodatno izdvaja proračunska sredstva u infrastrukturu lučkih područja luka otvorenih za javni promet, a u protekle tri godine, odnosno od 2022. - 2024. godine, je za tu namjenu osigurala 2 milijuna i 700 tisuća eura. Uspoređujući županijska proračunska izdvajanja u 2024. s onima iz 2021. godine, ista su povećana za čak 79 posto, odnosno s gotovo 584 tisuća eura u 2021. godini na 1.045.000,00 eura u 2024.

„Za Istarsku županiju je posebno značajan i važan lučki sustav morskih luka, a posebno luka otvorenih za javni promet. Naša je regija s tri strane okružena morem i zaslužuje imati adekvatnu lučku infrastrukturu. Sve luke kojim upravljaju Županijske lučke uprave imaju izrazito važno značenje za osiguravanje boljeg i kvalitetnijeg života ljudi čiji je život neposredno vezan za more, pomorstvo, ribarstvo i rekreaciju na moru na način da im se osiguraju komunalni vezovi u luci“, smatra istarski župan Boris Miletić.

Od predstojećih investicija izdvajamo projekt dogradnje i rekonstrukcije pulskog lukobrana Županijske lučke uprave Pula, koji je kandidiran na program Connecting Europe Facility Europske unije, a čiji se rezultati očekuju uskoro. Također, očekuje se sanacija Molo Carbone, projekt čija se vrijednost procjenjuje na 700 tisuća eura, a sufinancirat će ga Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Istarska županija te ŽLU Pula.