Savjetovanje s javnošću - Nacrt Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030

Temeljem čl.11. Zakona o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15 i 69/22), Istarska županija-Regione Istriana otvara i objavljuje dana 28.06.2024. godine

SAVJETOVANJE S JAVNOŠĆU O NACRTU
Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine

  1. Otvara se postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine
  2. Savjetovanje s javnošću trajat će od 01.srpnja 2024. do 01. kolovoza 2024. godine. Ova obavijest objavit će se na mrežnim stranicama Istarske županije-Regione Istriana www.istra-istria.hr
  3. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine dostave svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe
  4. Prijedlozi, mišljenja i primjedbe moraju biti čitko napisani na Obrascu za sudjelovanje s imenom i prezimenom podnositelja i u roku dostavljeni na mail: obrazovanje@istra-istria.hr
  5. Po završetku savjetovanja, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu će razmotriti sve pristigle prijedloge, mišljenja i primjedbe, te će  sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge, mišljenja i primjedbe te očitovanja s razlozima za (ne)prihvaćanje pojedinih prijedloga, mišljenja i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Istarske županije www.istra-istria.hr najkasnije u roku od 8 dana od završetka savjetovanja.
  6. Za provedbu ovog Savjetovanja nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Istarske županije za 2024. godinu.

Obrazloženje razloga i ciljeva koji se žele postići donošenjem Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine.

Plan razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine temeljni je srednjoročni akt strateškog planiranja u području obrazovanja koji se donosi u svrhu definiranja posebnih ciljeva za provedbu dugoročnih akata strateškog planiranja u obrazovanju.

Istarska županija putem Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu i u suradnji sa Javnom ustanovom „Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove – Coordinatore regionale della Regione Istriana per i programmi e fondi europei Pula – Pola“ provela je niz aktivnosti vezano za izradu Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine. Cilj je izraditi strateški dokument koji će biti provediv od strane ključnih dionika i koji prikazuje realne potrebe i potencijale, kao i posebne ciljeve razvoja sektora obrazovanja Istarske županije s pripadajućim mjerama i aktivnostima.

Istarska županija kontinuirano i sustavno promiče daljnje unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja na svome području, znajući da su kvalitetno obrazovani građani preduvjet i pokretač cjelokupnog gospodarskog i društvenog razvoja. Stoga Županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave ulaže velike napore u stvaranje pretpostavki za djelovanje uključivog, pristupačnog i sadržajno naprednog sustava odgoja i obrazovanja, usmjerenog na praćenje potreba tržišta rada i stanovništva.

Izradom Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine odražava se kontinuitet provedbe procesa strateškog planiranja na području Županije. Prvi strateški dokument vezan za sustav odgoja i obrazovanja, Strategija obrazovanja Istarske županije, izrađena je 2016. godine. Stoga je ona predstavljala jednu od polazišnih osnova za izradu novog akta strateškog planiranja, uzimajući u obzir sve novine u sustavu odgoja i obrazovanja na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te novine u sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem.

Nakon provedenog savjetovanja s javnošću utvrđeni Prijedlog Plana razvoja obrazovanja Istarske županije do 2030. godine bit će upućen Skupštini Istarske županije-Regione Istriana na nadležno postupanje.