Župan Miletić povodom tri godine mandata: Ključni su suradnja i zajedništvo

Župan Miletić povodom tri godine mandata: Ključni su suradnja i zajedništvo

Prošle su tri godine od kada je istarski župan Boris Miletić stupio na ovu dužnost, a na proteklo razdoblje osvrnuo se na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u poduzetničkom centru Coworking Pula. Na samome početku prikazan je video uradak s najznačajnijim investicijama i projektima.

„Tri godine na čelu Istarske županije uistinu su proletjele! Razdoblje iza nas je bilo uspješno i dinamično, a realiziranih i započetih projekata je mnogo. Kao što govorim od prvog dana, svaki kutak naše prekrasne Istre podjednako mi je važan, što potvrđuju županijske investicije, projekti i programi. Kao prioritete u ovome mandatu definirali smo obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb, ali pritom smo vodili računa i o svim ostalim područjima pod našom nadležnošću“, rekao je u uvodnom dijelu videa župan Miletić.

Prikazani su tako projekti kao što su novosagrađena Medicinska škola u Puli; dograđena i rekonstruirana Talijanska srednja škola - Scuola media superiore italiana "Leonardo da Vinci" Buje - Buie, Centar KLIK Pula, obnovljena i adaptirana Područna škola Sv. Martin u Nedeščini, ulaganja u Društveni centar Pula, novosagrađena Opća bolnica u Puli i novi lječilišni bazenski kompleks u sklopu županijske Specijalne bolnice „Martin Horvat“. Spomenuta je i kontinuirana nabava ambulantnih vozila i vozila za sanitetski prijevoz, kao i kupnja mobilnog mamografa, program mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u zdravstvu i socijalnoj skrbi, investicije županijskih lučkih uprava, izgradnja sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, itd. Nadalje, u protekle tri godine pružala se snažna financijska podrška brojnim udrugama i ustanovama, poljoprivrednicima, kulturnom sektoru, manjinskim zajednicama, mladim umjetnicima, studentima, te svim istarskim gradovima i općinama. 

Govoreći, pak, o području socijalne skrbi tu valja posebno istaknuti nikad veća ulaganja u domove za starije osobe diljem Istre.

„Nema niti jedne hrvatske županije koja će u ovo doista kratko vrijeme dobiti čak 3 potpuno nova doma za starije osobe te dva proširena, odnosno nadograđena. To su domovi u Pazinu i Labinu koji su dovršeni, proširen je onaj u Buzetu, dok je dogradnja Doma Alfredo Štiglić u Puli u tijeku. Dodatni dom sagradit će se na području općine Medulin, a u tom je projektu Istarska županija partner“, rekao je župan obraćajući se prisutnima.         

Župan se potom osvrnuo na aktualne izazove, kao što su sve izraženije klimatske promjene i napore koje Županija poduzima kako bi Istra do 2030. godine bila energetski samodostatna, te kako bi se s fosilnih goriva prešlo na obnovljive izvore energije, poput sunčeve i energije vjetra. Upravo s tim ciljem, kazao je, Županija je pokrenula postupak izmjena i dopuna Prostornog plana. Također, osvrnuo se na zaštitu prostora te budućnost koju vidi u održivom razvoju.

„Tema održivosti je nešto što nam se nameće po prirodi stvari. Prije 30 godina svi smo bili željni razvoja, ali danas moramo razmišljati održivosti i staviti fokus na naše stanovništvo koje ovdje živi 365 dana u godini“, smatra župan.

Župan Miletić je iskoristio i priliku da se zahvali svojim zamjenicima, Tuliju Demetliki i Jessici Acquavita, pročelnicama i pročelnicima, Skupštini Istarske županije, kao i svim istarskim gradonačelnicima i načelnicima. Upravo je i poruka koja se proteže kroz prikazani video, rekao je župan, suradnja i zajedništvo. Od prvog dana, dodao je, kazao je da želi biti župan koji spaja pa je svojim radom to i dokazao.

Video je dostupan OVDJE.

Galerija fotografija