Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe, koji se obilježava 22. lipnja, na Gradskom groblju i u Titovom parku u Puli položeni su vijenci.

Vijence su kod spomenika palim antifašističkim borcima i spomen ploče palim borcima NOB-a na pulskom Gradskom groblju te u Titovom parku na spomeniku palim borcima i žrtvama fašizma položili pročelnik Upravnog odjela župana Istarske županije Ivan Glušac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković-Nikolovski, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul, predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pulske udruge branitelja i predstavnici policijske uprave.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe. Hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv okupacije zemlje započeli su tada četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava. U Hrvatskoj je osnutak sisačkog odreda označio početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana. Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja od stjecanja neovisnosti Republike Hrvatske.

Galerija fotografija