Istarski filmski fond: Istarska županija i ove godine dodijelila 25 tisuća eura

Istarski filmski fond: Istarska županija i ove godine dodijelila 25 tisuća eura

Istarska županija i ove godine putem Istarskog filmskog fonda sufinancira proizvodnju kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova. Ugovore s odabranim autorima i primateljima sredstava danas je potpisao istarski župan Boris Miletić, uz prisustvo pročelnika Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimira Torbice i ravnateljice Istarske kulturne agencije Aleksandre Vinkerlić.

Tom je prilikom, župan Miletić izrazio zadovoljstvo što se i ove godine dodjeljuju sredstva za filmove, a za što je u proračunu osigurano 25 tisuća eura. 

„Na području Istarske županije imamo veliki potencijal kad govorimo o filmskoj industriji, ali i općenito po pitanju stvaralaštva. Čestitam vam na dobivenim sredstvima i želim vam uspješnu realizaciju vaših projekata“, kazao je Miletić.

Pročelnik Torbica je naglasio da je ove godine pristiglo više prijava u odnosu na prethodnu, ali neke nisu prošle tehničku provjeru, stoga, nisu ni ocjenjivane. Također, izrazio je nadu da će od sljedeće godine Hrvatski audiovizualni centar na sredstva koja dodjeljuje Županija, dodati i vlastita, u jednakom iznosu, što bi u konačnici rezultiralo izdašnijim sredstvima za Istarski filmski fond.

Čestitkama na kvalitetnim projektima pridružila se i ravnateljica IKA-e Vinkerlić, dok su dobitnice i dobitnici sredstava ukratko predstavili svoje projekte, te zahvalili Istarskoj županiji na financijskoj podršci. 

    Izabrani autori i primatelji sredstava su:
1.    Umjetnička organizacija „KOMPOT“ za „KOZE!“, kratkometražni dokumentarni film 
2.    Kinematograf d.o.o. za „REALITY“, kratkometražni dokumentarni film 
3.    IMMERSIVE STUDIO, obrt za umjetničko stvaralaštvo i kreativne usluge, vl. Alex Brajković za „LIMINA“, kratkometražni eksperimentalni film 
4.    UDRUGA BLANK za „AD BESTIAS“ kratkometražni dokumentarni film i
5.    KREATIVNI SINDIKAT (udruga) za „AĐO VOLI STIPU/STIPA VOLI AĐU“, kratkometražni dokumentarni film 

Javni poziv za sufinanciranje proizvodnje kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova u 2024. godini raspisan je sredinom ožujka, a poseban naglasak je stavljen na  razvoj i unapređenje djelovanja istarskih autora i poticanje stvaranja filmova inspiriranih Istrom i istarskim temama, uz prikaz zanimljivih lokacija koje promoviraju Istru kao mjesto radnje.

Povjerenstvo za odabir su činili: pročelnik Vladimir Torbica; ravnateljica Aleksandra Vinkerlić; predsjednik Pulske filmske tvornice Marko Zdravković Kunac; producentica, filmska i medijska stručnjakinja i umjetnička savjetnica za dugometražni i kratkometražni dokumentarni film – za proizvodnju i razvoj HAVC-a Morana Ikić Komljenović te producent i umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.
 

Galerija fotografija