Delegacija Grada Cazina (BiH) posjetila Istarsku županiju

Delegacija Grada Cazina (BiH) posjetila Istarsku županiju

U sjedištu Istarske županije, u Puli, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika danas je održao prijem za delegaciju Grada Cazina (BiH) predvođenu gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem.

Zamjenik župana Demetlika uvodno je kazao kako mu je velika čast i zadovoljstvo što ima priliku poželjeti dobrodošlicu cazinskoj delegaciji i ukratko predstaviti Istru, najrazvijeniju regiju u Hrvatskoj nakon Grada Zagreba.

„Istra je oduvijek bila mjesto iskrenog suživota, multikulturalna i multinacionalna sredina koja poštuje svakog pojedinca nevezano kojem narodu ili vjeroispovijesti pripada. Kroz povijest, Istra je bila sjecište raznih migracija naroda od kojih su brojni pojedinci, među njima i oni iz Bosne i Hercegovine, ostali živjeti u Istri dodajući novo bogatstvo u našu istarsku multikulturalnost kojom se danas ponosimo“, kazao je zamjenik Demetlika, istaknuvši kako postoje brojna područja, od turizma do ruralnog razvoja, u kojima je moguće razviti kvalitetnu međusobnu suradnju između Istarske županije i Grada Cazina.

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević je zahvalio na srdačnom prijemu i kazao kako je jedan značajni dio građana Bosne i Hercegovine sličan Istranima, dok su stanovnici Cazina i područja koje se povijesno naziva Cazinskom krajinom, također izrazito pokretljivi, otvoreni i skloni poduzetništvu i dobrim poslovnim idejama.

„Kada je riječ o turizmu nama je sada važno uložiti u edukaciju ljudi i tu vidimo veliki potencijal međusobne suradnje, posebno s obzirom na veliko iskustvo koje Istarska županija posjeduje.  Također, u gospodarstvu smo poznati kao najveći proizvođači mlijeka u Bosni i Hercegovini sa 17 milijuna litara, a također smo i poduzetnički i trgovinski centar Unsko-sanske županije kao njezin najveći grad“, kazao je gradonačelnik Ogrešević i istaknuo kako se pokazuje mogućnost i zajedničke suradnje između naših gradova i regija na projektima.

Tijekom prijema razgovaralo se o potpori što bržem ulasku Bosne i Hercegovine u EU i primjerima pozitivne prakse u povlačenju sredstava iz EU fondova koje je predstavila ravnateljica  Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“ Ivana Dragišić.

Delegacija Cazina je tijekom prvog dana posjeta Istarskoj županiji obišla razna kulturna mjesta u Buzetu i Svetvinčentu, ali i lokalne poljoprivrednike, dok je danas u svom završnom danu, obišla Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula i Agenciju za ruralni razvoj istre - AZRRI, u Pazinu.

Na prijemu su sa strane Istarske županije sudjelovale i pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković i pročelnica za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Tea Batel, te predsjednik županijskog Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Muhamed Muratagić, a sa strane Grada Cazina pomoćnica direktora Komunalnog-stambenog fonda Grada Cazina Mirsada Mujadžić, savjetnik gradonačelnika Mustafa Ružnić i referentica za stručne poslove Adisa Muhamedagić.

Galerija fotografija