Obilježeno 20 godina Istarske razvojne agencije

Obilježeno 20 godina Istarske razvojne agencije

U muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca, u Puli, danas je svečano obilježeno 20 godina rada Istarske razvojne agencije. U sklopu obilježavanja održana je panel diskusija pod nazivom (I)STRAtegija 2030. - Budućnost poduzetničke Istre na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, predsjednica Uprave Tehnomonta d.o.o. Gordana Deranja, prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile Lorena Mošnja Škare, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba te izvršni direktor Infobipa Silvio Kutić.

Okupljene je uvodno pozdravio zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin kazavši kako je prošlo punih 20 godina od kada su Istarska županija i tada, za čudo, svih devet istarskih gradova osnivali Istarsku razvojnu agenciju, kao prvu razvojnu agenciju u RH.

"Od samoga početka vizija je bila jasna - stvoriti uspješnu regionalnu agenciju koja će biti pokretačkom snagom istarskog gospodarstva. Krajem 2016. godine u osnivačku se strukturu pridružio i Grad Vodnjan, koji u vrijeme osnivanja nije imao status grada te je tako zaokružena priča mreže podrške svih istarskih gradova. Danas, nakon punih 20 godina, IDA je dokazala da je s pravom osnovana te s ponosom možemo reći kako dugi niz godina zauzima jedno od vodećih mjesta u državi", poručio je župan Radin i dodao:

"IDA je cijelo ovo vrijeme nezaobilazan čimbenik razvoja gospodarstva Istre, s posebnim naglaskom na malo i srednje poduzetništvo. IDA pruža financijsku podršku putem ciljano osmišljenih kreditnih linija, razvija poduzetničku infrastrukturu kao što su poduzetničke zone, inkubatori i coworking prostori, provodi uspješne europske projekte, educira, informira i savjetuje naše poduzetnike, ulaže u infrastrukturu za istraživanje i razvoj te isto tako popularizaciju znanosti među najmlađim naraštajima.  Ili ukratko rečeno: Istarska razvojna agencija, zajedno s javnim i privatnim sektorom, stvara povoljnu poduzetničku klimu u Istri. I s pravom možemo reći da je IDA podrška gospodarskom razvoju naše regije. To je postignuto, upravo, zahvaljujući predanom radu, trudu i entuzijazmu, a ponajviše sustavnim praćenjem ekonomskih trendova i prilika u okruženju".

Nakon županovog obraćanja, prikazan je promotivni video o 20 godina Istarske razvojne agencije, a  potom je uslijedila i panel diskusija.

Istarska razvojna agencija osnovana je krajem 1999. godine kao prva regionalna razvojna agencija u Hrvatskoj te kao ključno operativno tijelo za provedbu razvojnih programa Istarske županije. U 20 godina postojanja provedeno je pedesetak EU projekata ukupne vrijednosti 500 milijuna kuna, realizirano je 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna. Kroz poduzetnički inkubator prošlo je 75 poduzetnika početnika.

Zahvaljujući jednom od tih projekata, IDA je osnovala i Tehnološki inkubator, odnosno poduzetnički inkubator čija je primarna uloga pružanje pomoći malim poduzetnicima pri realizaciji njihovih tehnološki inovativnih inicijativa. Također, tu je i pulski Poduzetnički inkubator "Izazov", također, pokrenut u sklopu IDA-e.

Što se samog istraživanja tiče, od iznimne važnosti je Centar za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS, prvi istraživački centar takvog tipa u Hrvatskoj.

Nadalje je IDA uz pomoć EU projekata suvremeno opremila i Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, namijenjen djeci završnih razreda osnovne škole te srednjoškolcima, koji uz mentore imaju priliku učiti kemiju i fiziku pomoću raznih pokusa.

Također, Istarska razvojna agencija razvila je oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ - Istrian quality - Istarska kvaliteta, kojom se potiče razvoj domaće proizvodnje te podiže razina kvalitete naših proizvoda, poput one istarske malvazije. Oznaka IQ doprinosi prepoznatljivosti Istre te njezinom brendiranju kao destinacije autohtonih i kvalitetnih proizvoda i usluga, što obogaćuje i turističku ponudu.

Galerija fotografija