U Vodnjanu otvoreni 15. Dani mladog maslinovog ulja

U Vodnjanu otvoreni 15. Dani mladog maslinovog ulja

15. Dani mladog maslinovog ulja otvoreni su danas u Vodnjanu, a manifestacije će trajati do nedjelje. Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović,  ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović te brojni drugi uzvanici.

Obraćajući se prisutnima predsjednica Grabar-Kitarović je naglasila da je maslina apsolutno dio naše kulture.

"Uzgoj masline i bavljenje maslinarstvom prati našeg čovjeka posebno ovdje u Istri, od njegovih početaka na ovom prostoru. Masline nas povezuju s cijelim Mediteranom i njegovom tradicijom, a maslina je važan dio našeg identiteta. Neka se nitko ne uvrijedi, ali meni su istarska maslinova ulja ipak najdraža, posebno bjelica. Kad idem u restorane diljem svijeta, onda se svi hvale svojim uljima, a ja im uvijek donesem bočicu našeg domaćeg ulja i nadam se da ćemo i na taj način diljem svijeta proširiti glas o hrvatskom maslinovom ulju", rekla je predsjednica.

Ministrica Vučković je pak kazala kako Ministarstvo poljoprivrede dobro i intenzivno surađuje sa svim gradovima i općinama u Istri.

"Nije čudno da se maslinarstvo razvija upravo u ovom kraju, u Istri. Ovaj narod je kao maslina. Ljepota mu dolazi iznutra! U hrvatskoj Vladi uvijek ćete imati po dršku", poručila je ministrica.

Župan Radin je rekao kako je u prošlosti maslinovo ulje bilo toliko cijenjeno da je služilo kao sredstvo plaćanja te je za brojne obitelji bilo glavni izvor prihoda.

"I za Istru je maslinovo ulje namirnica od velikog značaja - naš ponos, naša regionalna posebnost, naša tradicija i stil života, proizvod prepoznatljivosti cijenjen izvan našeg užeg zavičaja. Vrhunska maslinova ulja plod su dugogodišnjeg truda, rada i velike ljubavi naših maslinara. Potvrdilo je to i najnovije izdanje renomiranog vodiča Flos Olei, koji nas je peti put za redom proglasio najkvalitetnijom maslinarskom regijom na svijetu s najvećim brojem uvrštenih maslinara", istaknuo je župan i zaključio:

"Za kraj, koristim i priliku da kažem kako bi upravo maslinovo ulje iz Istre bilo idealan protokolarni poklon prilikom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom unijom sljedeće godine. Naše je ulje jedini hrvatski proizvod koji je pet puta za redom proglašen najboljim na svijetu, a kao protokolarni poklon na razini državnog vrha, dodatno bi promicao našu tradiciju i kvalitetu".

I ove će se godine na jednom mjestu okupiti kvalitetni maslinari i uljari iz cijele jadranske euro-regije pa tako manifestacija ima međunarodni karakter. Jedno od najzanimljivijih događanja bit će cjelodnevni gastro-show uz sudjelovanje hotelijera i restoratera koji će pripremati brojna iznenađenja, a cijela manifestacija bit će popraćena prigodnim zabavnim programima. Za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji će imati prilike prisustvovati brojnim stručnim predavanjima te vođenim degustacijama.

Galerija fotografija