Svečano otvorena nova zgrada Dijagnostike Opće bolnice Pula

Svečano otvorena nova zgrada Dijagnostike Opće bolnice Pula

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić obišli su danas obnovljenu zgradu Dijagnostike Opće bolnice Pula, u sklopu koje su pušteni u rad i novi CT uređaj te Magnetna rezonancija. Vrpcu je svečano presjekla voditeljica Odjela za radiološku dijagnostiku dr. med. Vinka Kos, dr.med. spec. radiolog, uz prisustvo državnog tajnika Ministarstva zdravstva prim. Željka Plazonića, ravnateljice Opće bolnice Pula dr. Irene Hrstić, predstojnika Odjela za radiologiju KBC Rijeka te predsjednika Hrvatskog radiološkog društva prof. dr. sc. Damira Miletića i voditeljice ureda HZZO-a iz Pazina Vesne Vedrina Fabris.

Obraćajući se okupljenim novinarima, župan Flego je izrazio veliko zadovoljstvo novoobnovljenom Dijagnostikom.

"Jako smo sretni, a zadovoljstvo se najbolje vidi na licima ljudi koji ovdje rade. Ovom prilikom im se zahvaljujem što su i do sada vrijedno radili na staroj aparaturi. Danas zato imamo  najsuvremeniju dijagnostiku. Ovo je velika pobjeda za našu bolnicu, za našu Istarsku županiju, a mi nastavljamo dalje opremati i graditi bolnicu", naglasio je župan Flego dodavši kako se, pri tom, neće robovati rokovima, već kvaliteti.

Gradonačelnik Miletić je zahvalio ravnateljici dr. Hrstić i njenom timu na ustrajnosti i odrađenom poslu, ali i Ministarstvu zdravlja.

''Zaštitnik Grada Pule Sv. Toma je po prirodi bio sumnjičav, takvi smo i mi bili u početku, ali sumnjičavost je nestala kad smo vidjeli kakav tim radi na novoj bolnici. Dobro je biti sumnjičav i propitkivati. Na kraju mogu reći da je ovo najbolji poklon koji smo mogli dobiti za Dan Grada Pule'', poručio je pulski gradonačelnik.

Zadovoljstvo nije krio ni državni tajnik Plazonić koji je poručio da će se novom bolnicom unaprijediti zdravstveni sustav Istarske županije, dok ravnateljica Hrstić smatra da je ovo veliki dan i za samu bolnicu i za Grad Pulu i cijelu županiju.

Uređaji su dobavljeni prema popisu medicinske opreme za potrebe Nove bolnice u Puli, a nakon provedenog javnog natječaja 2015. godine. Na provedenom natječaju odabran je dobavljač Siemens za oba uređaja. MSCT uređaj je ukupno drugi CT uređaj u OB Pula dok je MR prvi uopće u Istarskoj županiji, a koji je u vlasništvu javne zdravstvene ustanove.
 
Ovi uređaji vrijedni više od 13 milijuna kuna unaprijedit će dijagnostički standard, skratit će liste čekanja te pacijenti iz Istre više neće morati putovati u druge kliničko-bolničke centre zbog specijalističkih pregleda. To se posebno odnosi na uslugu MRI-a, primjerice MR dojki, MR mozga, MR osteoartikularnog sustava, MR abdomena (MRCP; MR eneterokolografija). MSCT 128-slojni osim standardne dijagnostike imat će i kardiološki program te će služiti u dijagnostičke svrhe kardiovaskularnih bolesti (MSCT koronarografija).  

Oba uređaja smještena su u Odjelu za radiološku dijagnostiku u novo adaptiranom objektu "Dijagnostike". Radi se o faznom otvaranju odjela na način da se odmah kreće s najbitnijim pregledima, dok će se puno opremanje i postavljanje ostatka nove opreme, kao što je ona za angiografiju dogoditi u što kraćem vremenskom roku.

Na godišnjoj razini kroz Odjel radiologije je provedeno po DTP postupcima oko 120 000 pregleda od čega MSCT 14 500 (na 1 uređaju). Na dnevnoj razini napiše se oko 340 nalaza.
 
Objekt Dijagnostike adaptiran je u okviru radova na izgradnji i opremanju nove Opće bolnice u Puli. Vrijednost radova iznosi trinaest milijuna kuna. Opseg adaptacije obuhvatio je: zamjenu postojeće keramike linoleumom te PVC podlogama (osim hodnika), adaptaciju radnih prostora (liječnika, biokemičara, tehničara), zamjenu vanjske i unutarnje bravarije, zamjenu vrata s olovnom zaštitom, osuvremenjena je informatička mreža, uređen okoliš i pristupne ceste uz prilagodbu pristupa osobama sa smanjenom pokretljivosti te je očišćena vanjska kamena fasada.  

Galerija fotografija