Ministar Ćorić, župan Flego i gradonačelnik Miletić obišli Kaštijun

Ministar Ćorić, župan Flego i gradonačelnik Miletić obišli Kaštijun

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić danas su obišli Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Gradonačelnik Miletić izjavio je kako se proteklih desetljeća otpad odlagao u jednu veliku jamu duboku 25 metara, koja se pretvorila u brdo smeća, dok moderan Centar Kaštijun predstavlja budućnost obrade komunalnog otpada

"Drago mi je što smo u Istarskoj županiji prešli na jedan kompletno novi i suvremeni sustav prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada, a za što smo dobili i značajna sredstva i EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost", kazao je pulski gradonačelnik ujedno se zahvalivši na Ministarstvu i Fondu na suradnji i partnerskom odnosu.

Župan Flego se osvrnuo na jučerašnji sastanak s ministrom, istarskim gradonačelnicima i načelnicima, vezano uz predstojeće natječaje Ministarstva i Fonda za sufinanciranje projekata zaštite okoliša i energetske obnove.

Govoreći o Kaštijunu, župan je naglasio da "zahvaljujući njemu građani Istre  neće sigurno trpjeti ono što nažalost trpe građani Splita, Zagreba ili nekih drugih gradova koji se ne ponašaju tako odgovorno".

"Mi gradimo jedan održivi i pravedan sustav zbrinjavanja otpada, u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i zaštite ljudskog zdravlja. Sustav će omogućiti da građani većim odvajanjem i recikliranjem otpada na kućnom pragu, plaćaju manje račune", naglasio je župan Flego.

Ministar Ćorić čestitao je Istarskoj županiji i suvlasnicima - gradovima i općinama, na izgradnji ŽCGO Kaštijun koji će Istri omogućiti najviše standarde u kontekstu gospodarenja otpadom u RH.   

"Ono što sam ovdje vidio doista je sam vrh tehnologije i u tom kontekstu nemam šta dodati već samo čestitati", istaknuo je ministar.

Ministar je kazao i kako je 2018. godina, iz perspektive Ministarstva, označena godinom izgradnje infrastrukture za učinkovito upravljanje otpadom u RH.

"RH je 2016. završila s 27% odvajanja na kućnom pragu. Naš je cilj do 2020. godine dostići 50%. Ova godina donosi natječaje u smjeru nabavke prije svega spremnika, nakon toga za izgradnju sortirnica, nabavke vozila, odnosno svih onih potrebnih dijelova infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom", poručio je ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Galerija fotografija