Održan početni sastanak projekta IPA ADRION ARCA u Lecceu

Održan početni sastanak projekta IPA ADRION ARCA u Lecceu

Projekt ARCA - ARtificial intelligence platform to prevent Climate change natural hazArds započeo je u svibnju 2024. godine, te okuplja 9 partnera na čelu sa CMCC – Euro-mediteranskim centrom za klimatske promjene kao koordinirajućom organizacijom. Osim glavnog partnera projekta, ostali partneri uključuju DHITECH Scarl (Italija), UNIDU – Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), IRENA-u – Istarsku Regionalnu Energetsku Agenciju (Hrvatska), Anatoliki S.A. (Grčka), MKDS – PE “National Forests” (Republika Sjeverna Makedonija), MECONET (Crna Gora), UBT Albania –Sveučilište za poslovanje i tehnologiju (Albanija), CAD Solutions (Srbija).

Projekt je financiran iz Interreg VI – B IPA Adriatic Ionian – IPA ADRION – Program suradnje 2021.-2027. i trajat će 36 mjeseci, od 1. svibnja 2024. do 30. travnja 2027. godine. Ukupni budžet projekta iznosi 1.737.956,00 EUR.

Glavna aktivnost projekta ARCA je promicanje razvoja inovativnog sustava praćenja šumskih područja uz pomoć alata koji koriste umjetnu inteligenciju u svrhu bržeg i efikasnijeg predviđanja rizika od prirodnih nepogoda s fokusom na ranu detekciju šumskih požara, suše i oluja. Pomoću AI alata planira se i prikupljanje mjernih podataka zaprimljenih od senzora, dronova i kamera koji će biti instalirani na nekoliko odabranih šumskih lokacija i koji će omogućiti raznovrsne opcije modeliranja (vizualizacija, filtriranje po podacima, digitalni model šume itd), te razvoj procedure, odnosno sistema odlučivanja za krizne scenarije.

Na početnom sastanku projekta partneri su se okupili kako bi predstavili trenutni tijek aktivnosti projekta, kao i tehnička rješenja, specifikacije sistema prikupljanja i analize podataka, te karakteristike opreme koji se planiraju koristiti u projektu ARCA.

Više podataka o samom projektu možete pronaći na: https://www.cmcc.it/projects/arca-artificial-intelligence-platform-to-prevent-climate-change-natural-hazards

Galerija fotografija