Održiva urbana mobilnost i unapređenje prometnih veza kao prioriteti projekta SUMMA

Održiva urbana mobilnost i unapređenje prometnih veza  kao prioriteti projekta SUMMA

Prometna zagušenja izazvana povećanim opterećenjem u turističkoj sezoni, kao i nedostatak kvalitetnih prometnih veza za povezivanje obalnih područja i unutrašnjosti, zajednički su problemi programskog područja programa Interreg Italija-Hrvatska i jedan od razloga pripreme projekta SUMMA (Sustainable Multimodal Mobility in Adriatic Costal and Hinterland Areas). Cilj projekta je razvoj i unapređenje održivih, intermodalnih oblika prijevoza u jadranskim obalnim područjima, a posebno bolje povezivanje luka i unutrašnjosti te osiguravanje pristupa europskoj TEN-T mreži. Prometne mjere osmišljavat će se na lokalnoj, regionalnoj i interregionalnoj razini pa će se tako planirati povezivanje s regionalnim i interregionalnim željezničkim, lučkim i zračnim prometnim čvorištima.

Za početak projektnih aktivnosti, partneri su 18. srpnja održali početni sastanak u Caorle-u (Italija) te dogovorili smjer za provedbu projektnih aktivnosti. Na sastanku su uz IRENA-u, Istarsku Regionalnu Energetsku Agenciju koja u projektu ima ulogu projektnog partnera i voditelja komunikacijskih aktivnosti, sudjelovali i Općina Caorle kao vodeći partner projekta, i partneri Grad Pescara, Grad Poreč, Grad Zadar, Splitsko-dalmatinska županija, Zajednica Riviera Friuliana i Institut za međunarodnu sociologiju, Gorizia.

Na području Istarske županije, projektne aktivnosti obuhvaćati će pripremu i provedbu pilot aktivnosti na području Grada Labina i okolnih općina.  Navedenim pilot aktivnostima razvijat će se tehnička dokumentacija kojom će se planirati kvalitetnije povezivanja luke Rabac s Gradom Labinom, a posebno sa starogradskom jezgrom. Aktivnosti pilot akcije će biti fokusirane na unapređenje usluga javnog prijevoza, upotrebu zelenih i održivih modela prometovanja kao što su primjerice električni autobusi, ali i razvoj inovativnih, za lokaciju specifičnih rješenja kao što je povezivanje Podlabina sa starogradskom jezgrom mehaničkom vezom. U narednim koracima osmišljavati će se i mjere za kvalitetnije povezivanje grada s okolnim općinama i aerodromom u Puli, kao i željezničkim čvorištima u Puli, Pazinu i Rijeci.

Projekt SUMMA financiran je iz programa prekogranične suradnje "Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027." i provoditi će se na obalnim područjima Hrvatske i Italije do kraja ožujka 2026. Ukupan budžet projekta iznosi 2.611.664,06 €, a budžet IRENA-e je 305.920,00 € uz sufinanciranje programa od 80%.

 

Galerija fotografija