Održan četvrti sastanak projekta FIRECE od 26.-27.09.2018.

Održan četvrti sastanak projekta FIRECE od 26.-27.09.2018.

IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija sudjelovala je na četvrtom radnom sastanku projekta FIRECE (Inovativni financijski instrumenti za prijelaz industrije prema niskougljičnim izvorima energije, engl. Innovative Financial Instruments for industry low carbon energy transition in Central Europe) održanom u Budimpešti od 26. do 27.09.2018., na kojem su sudjelovali svi partneri iz ukupno sedam zemalja (Austrija (1), Češka (1), Hrvatska (1), Italija (2), Mađarska (1), Njemačka (2), Poljska (2)).

Sastanak se odnosio na prezentiranje provedenih aktivnosti, analizu potencijalnih financijskih instrumenata ulaganja, te planiranje budućih strateških ciljeva i rokova projekta. Na završetku je definiran plan slijedećeg okupljanja koji će se održati u veljači u Hrvatskoj, a na kojem će glavni domaćin biti IRENA.

Nakon toga slijedio je posjet Fakultetu Tehnologije i Ekonomije u Budimpešti (Budapest University of Technology and Economics) gdje su se projektnim partnerima prezentirali istraživački odjeli zaduženi za pronalaženje inovativnih rješenja u području grijanja, ventilacije i rashladnih sistema s naglaskom na udobnost samih korisnika prostora i energetsku učinkovitost sistema. Jedan od predstavljenih primjera uključuje efikasno korištenje grijanja i kvalitete zraka u velikim javnim prostorima koje se provodi testiranjem termalnih mjerenja određenih točaka na ljudskom tijelu pri dugotrajnoj izloženosti istoj temperaturi, a koji cilja na određivanje optimalne temperature i kvalitete zraka za veliki broj ljudi uz efikasno korištenje energije. Drugi primjeri uključuju ventilacijske sustave sa matematičkim izračunima za optimalno strujanje zraka, spoj ventilacijskog sistema sa navodnjavanjem biljaka, eksperiment vezan uz generaciju energije promjenom parafinskog ulja iz tvrdog u tekuće stanje, sistem toplinske distribucije pomoću dizalica topline itd.

Na taj način je projektnim partnerima dan uvid u primjere koji nastoje u budućnosti definirati čim optimalnije načine korištenja i prijenosa energije i revolucionizirati način na koji razmišljamo o samoj potrošnji energije.