08.11.19. u 14:59

Svečano otvoren Zdravstveni centar u Vodnjanu

U Vodnjanu je danas upriličeno svečano otvorenje Zdravstvene stanice što je prvi zdravstveni objekt izgrađen u Istri nakon gotovo 30 godina. Brojnim uzvanicima na svečanosti obratili su se zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić te ravnateljica Istarskih ljekarni Ivanka Živković.

Župan Radin uvodno je rekao kako „nekadašnje ordinacije u Vodnjanu, zbog derutnog stanja, veličine i lokacije na kojoj su se nalazile, nisu udovoljavale potrebama adekvatne zdravstvene skrbi za građane. Istarska županija, Istarski domovi zdravlja i Grad Vodnjan su zajednički prepoznali potrebu za izgradnjom i opremanjem novih ordinacija, koje će udovoljavati suvremenim zdravstvenim standardima i kriterijima za provođenje zdravstvene zaštite na području Grada Vodnjana.“

„S ciljem izgradnje nove zdravstvene stanice u Vodnjanu, u veljači 2017. godine potpisan je Sporazum o izgradnji i opremanju novih ordinacija Istarskih domova zdravlja u Vodnjanu. Brojna su kapitalna ulaganja u područje zdravstva i socijalne skrbi diljem Istre, a izuzetno vrijedna investicija na području primarne zdravstvene zaštite je upravo ovaj projekt Zdravstvenog centra ovdje u Vodnjanu, kao zajedničko ulaganje Istarske županije, Grada Vodnjana i Istarskih domova zdravlja“, istaknuo je župan Radin.

Udruženim snagama Istarska županija i Istarski domovi zdravlja financiraju, u jednakim omjerima, izgradnju i opremanje zgrade. Istarski domovi zdravlja su za izgradnju zgrade osigurali sredstva kreditnim zaduživanjem na 7 godina, čiju će otplatu, u jedinkom omjeru, dijeliti Istarski domovi zdravlja i Istarska županija. Vrijednost ulaganja ukupno iznosi 2.973.000 kuna, od čega se na radove i projektnu dokumentaciju odnosi 2.717.769 kuna, te opremu 255.231 kuna.

Župan Radin se zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu, te za kraj istaknuo kako „smo svi mi korisnici usluga doma zdravlja i zadovoljstvo je kad znamo da dolazimo u ljepše prostore i novu opremu, na obostranu zadovoljstvo, i nas pacijenata i medicinskog kadra“.

Ravnatelj Ivančić pozdravio je sve okupljene na svečanosti te izrazio veliko zadovoljstvo oko svega učinjenog na ovom projektu i zahvalio svima koji su doprinijeli izgradnji zdravstvene objekta.

„Sama zdravstvena stanica površine je 360 metara kvadratnih, predviđenih za dvije ordinacije obiteljske medicine, prostor za jednu stomatološku ordinaciju, patronažne sestre, te prostore djelatnosti zdravstvene njege u kući. U sklopu objekta će biti i prostor za zdravstvenu edukaciju“, pojasnio je ravnatelj IDZ-a.

Grad Vodnjan je ustupio zemljište, financirao izradu projekta, uređenje parkirališta i okoliša u iznosu od oko 1,5 milijuna kuna, te je prenio pravo građenja Istarskim domovima zdravlja i pravo raspolaganja izgrađenim objektom, bez naknade na rok od 35 godina.

Gradonačelnik Vitasović je u naglasio kako je Grad Vodnjan, u povodu današnjeg svečanog otvaranja, kupio laboratorijsku opremu za novi Zdravstveni centar u vrijednosti od 75 tisuća kuna.

Uz zdravstvenu stanicu, tu je i nova ljekarna, kapitalni projekt kojeg su kompletno financirale Istarske ljekarne iz vlastitih sredstva, a čija ukupna vrijednost prema riječima ravnateljice Ivanke Živković iznosi 3,7 milijuna kuna.