09.09.19. u 15:58

Svečano otvorena obnovljena zgrada Osnovne škole Ivana Batelića Raša

Prigodnom svečanošću danas je u Raši, prvog dana nove školske godine, otvorena obnovljena zgrada Osnovne škole Ivana Batelića, kojoj je prisustvovao i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin.

Župan Radin je, tom prilikom, kazao da vjeruje kako su djeca, a i nastavnici s nestrpljenjem dočekali današnji dan.

„Iako početak nove školske godine, posebice za učenike, znači kraj odmora i ponovno hvatanje knjiga u ruke, draga djeco, imate veliki razlog za veselje. Vaša škole je, nakon 80 godina postojanja, ponovno zasjala punim sjajem. Vjerujemo da ovo kapitalno ulaganje u školsku zgradu, kao i prethodna izvršena ulaganja u školu doprinose ostvarivanju boljih uvjeta obrazovanja i rada učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škole. A kad se za ovako vrijedan projekt dobiju i bespovratna sredstva iz EU fondova, zadovoljstvo svih nas još je veće“, istaknuo je Radin dodajući kako je Istarska županija uložila i znatna vlastita sredstva u ovaj projekt.

Radovi na energetskoj obnovi obuhvatili su toplinsku izolaciju dijela poda, ravnih krovova iznad grijanog prostora, stropa prema negrijanom podrumu i vanjskom prostoru te vanjskih zidova, zamjenu vanjske stolarije, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila, ventilacije prostora i djelomične klimatizacije, te odvajanje grijanja škole i dvorane. Projektom je izvršena ugradnja dizala i izvedba rampe. Planiranim zahvatom potrebna toplinska energija za grijanje centralne zgrade u odnosu na postojeću smanjuje se za oko 65%, a izvedbom nove rasvjete ušteda snage u odnosu na postojeću instaliranu snagu iznosit će oko 37 %. Nakon provedbe energetske obnove zgrada iz energetskog razreda C prelazi u energetski razred A.

Osim kompletne energetske obnove izvedeno je uređenje, adaptacija i preraspodjela prostora radi usklađenja s Normativom prostora, te osiguranje uvjeta zaštite od požara i uvjeta sanitarne zaštite. Planiranim zahvatom osiguran je prostor za smještaj 4 učionice razredne nastave, 6 učionica predmetne nastave, 1 učionice produženog boravka, knjižnice s mediatekom, zbornice, 4 ureda, kuhinje, blagovaonice/PVN, arhive, sanitarija za nastavnike i učenike, školske sportske dvorane, te kotlovnice i ostalih pratećih prostora. Pristupačnost zgrade osigurana je vanjskom pristupnom rampom prema sjeverozapadnom ulazu, manjom unutarnjom rampom i izgradnjom dizala od prizemlja do 2. kata.

Radovi na energetskoj obnovi i adaptaciji započeli su u listopadu 2018. godine i završeni su u travnju 2019. godine.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 10,6 mil kn, od čega je Istarska županija osigurala 8,9 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj županiji je dodijeljeno 1,2 milijuna kuna, te je preostalih 500.000,00 kuna osigurala Općina Raša.