28.08.19. u 10:56

Objavljen Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana turizma u Istri

Upravni odjel za turizam Istarske županije poziva sve pravne i fizičke osobe, odnosno ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istarske županije, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, kako bi našu turističku ponudu zajednički na jedan dan učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima Istre.

Kao i svake godine 27. rujna se u cijelom svijetu slavi Svjetski dan turizma, a geslo pod kojim se ove godine održava je ''TOURISM AND JOBS: A BETTER FUTURE FOR ALL / TURIZAM I RADNA MJESTA: BOLJA BUDUĆNOST ZA SVE''.

Upravni odjel za turizam Istarske županije i ove godine organizira obilježavanje tog dana, te pozivamo sve pravne i fizičke osobe, odnosno ponuditelje turističkih i s turizmom povezanih usluga koji djeluju na području Istarske županije, da se uključe u obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, kako bi našu turističku ponudu zajednički učinili dostupnijom svim građanima i posjetiteljima istre dana

28. RUJNA 2019. (SUBOTA)

NA PODRUČJU CIJELE ISTARSKE ŽUPANIJE.

(u slučaju kiše, prebacuje se na 29.09.2019.)

Među svim pristiglim prijavama odabrati ćemo one koje se uklapaju u naše razvojne prioritete, posebice one koji posluju u skladu s principima održivog i odgovornog razvoja, te koji doprinose podizanju kvalitete i produženju turističke sezone, kreiranju doživljaja, zapošljavanju i ravnomjernom razvoju turizma Istre.

Prijave se mogu sastojati u pružanju besplatnih usluga ili usluga ponuđenih po upola nižoj cijena, a vrše se isključivo online, ispunjavanjem obrasca koji je dostupan na sljedećem linku: https://www.istra.hr/hr/sdt2019.

KRAJNJI ROK ZA ONLINE PRIJAVU JE

PETAK 06. RUJNA 2019.

a sve potrebne informacije moguće je dobiti u Upravnom odjelu za turizam, slanjem upita na e-mail adresu turizam@istra-istria.hr ili pozivom na broj 052/351-601.

Veselimo se Vašem odazivu!                       

Pročelnica

Nada Prodan Mraković

O SVJETSKOM DANU TURIZMA

Svjetski dan turizma održava se svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija u čitavom svijetu, a navedeni datum je odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. usvojen njen Statut.

Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju.

ZNAČAJ TURIZMA U ISTRI

U Istri je turizam jedna od najznačajnijih gospodarskih grana koja ima veliki utjecaj na život lokalnog stanovništva budući da angažira veliki broj ljudi i generira brojna radnih mjesta. Procjenjuje se da turizam predstavlja jednu trećinu istarskog gospodarstva, a s multiplikativnim efektima koje stvara na cijelo gospodarstvo, još i više.

Iako je prevladavajući motiv dolaska u Istru i dalje sunce i more, posljednjih 20-ak godina u Istri je pokrenut čitav niz razvojnih programa kojima se bitno obogatila i podigla kvaliteta ponude, potaknuo razvoj cjelogodišnjeg turizma i uravnoteženi razvoj priobalja i unutrašnjosti, te potaknulo podizanje kvalitete, uz održivi i odgovoran razvoj turizma Istre koji udovoljava potrebe turista i domaćeg stanovništva istodobno održavajući resurse za budući razvoj.

Istra je u sinergiji svih dionika istarskog turizma iz privatnog i javnog sektora pokrenula projekte kao što su bike i outdoor turizam, diversifikaciju privatnog smještaja, razvoj turističkih manifestacija, razvoj kulturnog turizma, gourmet turizam, turizam vina i maslinova ulja i dr., kojima se značajno unaprijedio istarski turistički proizvod, te su se postavili dobri temelji za daljnje podizanje konkurentnosti i atraktivnosti na globalnom turističkom tržištu.

Sve ove aktivnosti provode se u skladu s Master planom razvoja turizma do 2025. godine, koji je dao viziju budućeg razvoja Istre kao ''globalno prepoznate turističke regije koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor. Istarski način života određuje njenu autentičnu regionalnost, koja na otvoren i pouzdan način razvija originalne, inovativne i konkurentne turističke proizvode kroz suradnju svih aktera.''

Vjerujemo da navedena vizija može postiti stvarnost, ali to možemo postići jedino sinergijom i suradnjom svih uključenih dionika privatnog i javnog sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.