16.04.19. u 14:14

Obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile

U Domu hrvatskih branitelja danas je obilježen 13. Dan Sveučilišta Jurja Dobrile, koji se obilježava povodom rođenja biskupa i predvodnika Hrvatskog narodnog preporoda u Istri Jurja Dobrile. Svečanosti su prisustvovali istarski župan Valter Flego, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, brojni rektori, prorektori, dekani i pročelnici hrvatskih i inozemnih sveučilišta te ostali uvaženi gosti.

Tom se prigodom uzvanicima obratio i župan Flego naglasivši kako se Sveučilište tijekom godina pozicionirao u kvalitetnu obrazovnu instituciju koja stvara konkurentne kadrove.

„Kao mala zemlja moramo još snažnije promovirati značaj obrazovanja, istraživanja, inovacija i tehnološkog napretka kako bi bili konkurenti. No, nažalost Hrvatska je po ulaganju u obrazovanje, na 20. mjestu Europske unije, dok je na vrhu Danska. Hrvatska je na začelju i po izdvajanju za inovacije i znanost, i u društvu je s Bugarskom i Rumunjskom. I to je loše, to trebamo mijenjati ukoliko želimo preokrenuti negativne trendove u našoj zemlji i biti poput najrazvijenijih europskih država. Obrazovanje i znanost trebaju biti naši razvojni prioriteti, a koji će nam donijeti dugoročnu društvenu stabilnost, ekonomski napredak i osiguranje kulturnog identiteta“, istaknuo je župan.

„Želimo li biti konkurentni na području obrazovanju, moramo biti usmjereni na upotrebu pametnih mreža, snažnijem uvođenju ICT tehnologija, internetskom povezivanju, poticanju STEM obrazovanja, razvoju Centara kompetencija, poticanju inovacija itd“, poručio je Flego dodajući kako mu je drago što Sveučilište prati trendove i razvija nove smjerove.

Na svečanosti su govorili i rektor Sveučilišta Alfio Barbieri, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić i drugi, nakon čega je slijedila dodjela Rektorovih nagrada i priznanja za akademsku godinu 2017./2018.