20.03.19. u 15:21

Najavljena humanitarna akcija Dan narcisa 2019.

Klub Gea Pula dvadesetu godinu za redom organizira humanitarnu akciju Dan narcisa koja će se ove godine održati u subotu 23. ožujka 2019. godine od 9:00 do 13:00 sati na Narodnom trgu (gradska tržnica kod fontane), u Puli. Tim je povodom organizirana konferencija za medije na kojoj je, uz najavu humanitarne akcije, predstavljen i novouređen višenamjenski prostor Kluba Gea koji članice koriste za provođenje ciljanih medicinskih vježbi, sastanke, skupštine, druženja, ali i edukativna predavanja i radionice.

Istarski župan Valter Flego, tom je prilikom, naglasio kako se i ove godine javnozdravstvenom humanitarnom akcijom Dan narcisa želi senzibilizirati javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o potrebi samopregleda i besplatnih mamografskih pregleda, koji im mogu spasiti život.

„Važno je svakodnevno raditi na edukaciji žena i osvješćivati ih o važnosti redovitih pregleda. Rak nažalost nije nešto što možemo spriječiti ili prevenirati, ali možemo ga na vrijeme otkriti i tada je on u velikom broju slučajeva izlječiv. Pozivam sve građane da u subotu dođu na pulsku tržnicu i da kupnjom narcisa doprinesu ovoj hvalevrijednoj akciji“, poručio je župan Flego.

Predsjednica Kluba Gea Nataša Vitasović naglasila je kako je Klub od samih svojih početaka prepoznat kao važna organizacija koja pomaže ženama u njihovom fizičkom i psihičkom oporavku posebno istaknuvši usluge limfne drenaže, savjetovališta liječnika onkologa i ciljane medicinske vježbe koje ženama operiranima i liječenima od raka dojke pomažu da se brže vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, ali i preveniraju povratak bolesti. Zbog izostanka ovih usluga u postojećem zdravstvenom sustavu uloga Kluba Gea još je važnija, a zahvaljujući financijskim potporama dobivenima na natječajima za udruge Grada Pule i Istarske županije Klub Gea sve svoje usluge članicama pruža besplatno. Predsjednica je stoga zahvalila istarskom županu Valteru Flegu i zamjenici gradonačelnika Pule Eleni Puh Belci na dugogodišnjem podržavanju rada Kluba.

„Od ove godine udruga ima i nove programe, a to su savjetovalište psihoterapeuta, savjetovalište nutricionista koje se ostvaruje u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, savjetovalište i predavanja magistra farmacije o korištenju različitih dodataka prehrani i djelovanja lijekova te savjetovalište i predavanja fitoterapeuta o podizanju imuniteta prirodnim čajevima i tinkturama i korištenju proizvoda za njegu tijela bez štetnih sastojaka“, naglasila je Vitasović.

Većina aktivnosti Kluba Gea provodi se u višenamjenskom prostoru, koji udruga dijeli s Ligom protiv raka, a koji je preuređen i saniran zahvaljujući prihodu od ulaznica humanitarnog koncerta „Božić u INK“ koji su u organizaciji Daniela Sponze podržali Grad Pula i Arena Hospitality Group. Donacija od 40.000 kn namjenski je utrošena za uklanjanje starog i istrošenog laminata, uklanjanje betonske podloge, postavljanje podne hidroizolacije i termoizolacije, izradu nove betonske podloge te postavljanje vinilnog poda.

Dugogodišnji član predsjedništva Gea Pula dr. Mario Božac istaknuo je da je rak dojke vodeće sijelo raka kod žena u Istarskoj županiji, ali i svijetu. Trećina oboljelih umire radi otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, a u tome nam uvelike mogu pomoći suvremeni digitalni mamografi, obzirom je mamografija dijagnostička pretraga koja ovu bolest može otkriti u najranijoj fazi. Budući su mamografi kojima raspolažu Istarski domovi zdravlja tehnološki zastarjeli, bilo bi od iznimne važnosti nabaviti nove digitalizirane mamografe. Upravo se jedan takav nalazi u pulskoj općoj bolnici, a u planu je nabava još modernijeg uređaj koji radi na principu tomosinteze. 

Na konferenciji za medije prisustvovali su i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović te županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke dr. Danijela Lazarić-Zec s kojima Klub Gea niz godina surađuje.

Istaknuto je da je rak dojke vodeći uzrok prerane smrti žena u dobi do 64 g. života. Više od četvrtine žena (27%) oboljelih od raka u Istarskoj županiji su oboljele upravo od raka dojke, godišnje se bolest otkrije kod 131 žene, odnosno oko 50 žena umire zbog ove bolesti. Dostupni statistički podaci pokazuju da broj novooboljelih raste te da je smrtnost u nas previsoka. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke Zavod poziva žene u dobi 50-69 godina na besplatnu mamografiju svake dvije godine.

Razlozi su to zašto su humanitarne akcije poput Dana narcisa izuzetno važne jer ne samo da se od prodaje cvijeća prikupljeni novac koristi za rad financiranje programa koje provodi Klub Gea, već se edukativnim materijalima, razgovorima, savjetima i pokaznim pregledima nastoji utjecati na promjenu ovih statističkih podataka i povećanje odaziva žena na preventivne preglede.

Dan narcisa pokrenut je s ciljem da se utječe na podizanje svijesti žena ali i muškaraca, koji također obolijevaju od ove bolesti, o važnosti prevencije i ranom otkrivanju raka dojke te vođenju brige o vlastitom zdravlju. Upravo će na tome biti naglasak i na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji Dan narcisa koja će se na pulskoj tržnici održati u subotu 23. ožujka od 09.00 do 13.00 sati. Tradicionalno će uz članice kluba sudjelovati i dati podršku brojne osobe iz javnog i društvenog života Grada Pule i Istarske županije kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.