04.03.19. u 09:08

„DANI ISTRE U MEĐIMURJU“ - dvije hrvatske regije produbljuju suradnju

Sporazum o suradnji između Istarske i Međimurske županije, potpisan u studenom 2018. godine, omogućio je manifestaciju „Dani Istre u Međimurju“ koja je ovoga vikenda održana u Čakovcu.

U „Mamici“ u Pušćinama okupili su se zainteresirani obrtnici, poduzetnici, ugostitelji i turistički djelatnici iz obje županije. Okupljenima su se obratili župani Međimurske i Istarske županije.

Župan Matija Posavec rekao je kako su dvije regije u mnogočemu slične. Otvorenost, tolerantnost, solidarnost, humanost i radišnost su vrijednosti koje su utkane u stanovništvo obiju županija. „Naše dvije regije mogu biti primjer prijateljstva i suradnje čitavoj Hrvatskoj. Imamo toliko toga za pokazati i ponuditi i uvjeren sam da ćemo kroz brojna događanja koja nas očekuju učiniti korak više u našoj suradnji koju su još prije četiri godine započele općina Nedelišće s gradom Vodnjanom, te općina Šenkovec s gradom Rovinjom“, rekao je župan Posavec.

Župan Valter Flego je izrazio zadovoljstvo što Sporazum nije samo još jedan u nizu dokumenata već vrlo konkretan doprinos povezivanju i rezultatima koji neće izostati.

„Mi nismo konkurencija jedni drugima, upravo suprotno. Siguran sam da jedni druge itekako možemo oplemeniti, dignuti naše odnose na jednu višu razinu. Prostora za suradnju itekako ima bez obzira što smo dvije najuspješnije hrvatske županije jer stvaramo jedan novi okvir suradnje koji će sigurno biti primjer i ostalim hrvatskim regijama“, naglasio je župan Flego.

Program je započeo otvorenjem  „Dana otvorenih vrata Istre“, gdje su predstavljeni gospodarski i turistički potencijali Istre. Župani Flego i Posavec simboličnim rezanjem pršuta otvorili su ovu manifestaciju te izrazili nadu da će ona postati tradicija.

Župani Flego i Posavec su nazočili i otvorenju 2. Bio GI foruma u Liffeclass Termama  Sv. Martin gdje su zajedno s predsjednikom Demeter Internationala Helmyem Abouleishom i ravnateljicom centra „Rudolf Steiner“ iz Donjeg Kraljevca Dijanom Posavec simbolično zasadivši stablo jabuke otvorili radove na hotelskom biodinamičkom  vrtu, jedinom takvom u svijetu, u kojemu će gosti sami moći brati voće i povrće.

Sudjelujući na panelu 2. Bio GI foruma, župani su govorili o rezultatima koje su dvije županije postigle na području eko, bio i bio dinamičke proizvodnje.

U nastavku je održan i službeni prijem i radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojemu su dogovorene konkretne daljnje aktivnosti povezivanja i suradnje.

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo da je već nakon nekoliko mjeseci Sporazum zaživio i da su i u dva dana „Istre u Međimurju“ sklopljena nova i učvršćena postojeća prijateljstva koja su zaslužna što je suradnja dviju županija i formalizirana u studenome 2018. godine u Vodnjanu. Dogovoreno je intenziviranje suradnje na područjima turizma, gospodarstva, korištenja EU fondova kroz povezivanje dviju turističkih zajednica, sajmova, promociju gospodarskih potencijala te povezivanje i drugih gradova i općina. Najavljeno je povezivanje grada Poreča s općinom Sv. Martin na Muri.

„Već u ponedjeljak stručne službe Istarske županije dobit će zadatak da istraže i predlože područja na kojima možemo još bolje surađivati. Proveli smo dva dana u Međimurju i mogu najaviti održavanje „Dana Međimurja“ u Istri“ , kazao je župan Flego.

Župan Posavec se nadovezao te istaknuo kako je posebnost ove dvije županije što bez obzira na izostanak veće potpore i razumijevanja od strane države imaju sjajne gospodarske pokazatelje koje ih svrstavaju u sami vrh Republike Hrvatske na brojnim područjima.

„U odnosu na 2008. jedino Istra s 2,9% i Međimurje s 2,8% bilježe rast BDP-a i primjer smo mnogima, a uvjeren sam da ćemo nakon ova dva dana biti primjer kako dvije županije pomažu jedna drugoj da budu još uspješnije, budući da upravo zbog indexa razvijenosti ne možemo koristiti sve EU fondove. I mi ćemo razmotriti i predložiti područja koja smatramo najznačajnijima za što bolji nastavak buduće suradnje Istre i Međimurja“,  zaključio je župan Posavec.

Zaključno, u dva dana intenzivnih sastanaka u iznimno prijateljskom i poticajnom okružju, učinjeni su konkretni koraci, dogovorena je buduća suradnja na svim razinama te je dan izniman primjer kako dvije županije mogu i moraju surađivati.