28.02.19. u 13:04

Održan prijem povodom Međunarodonog dana civilne zaštite

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić upriličili su danas, u prostorijama Komunalne palače, u Puli, tradicionalni prijem za predstavnike službi zaštite i spašavanja s područja Istre, te goste iz Italije i Slovenije.

Župan Flego smatra kako je današnji dan lijepa prilika za osvrnuti se na uspješne rezultate službi zaštite i spašavanja te im zahvaliti za sve što čine kako za naše građane, tako i za goste.

„Predstoje nam novi iskoraci, osnaživanje kapaciteta uz međusobnu suradnju s drugim hrvatskim regijama te kandidiranje projekata namijenjenih civilnoj zaštiti na EU fondove“,  poručio je župan Flego čestitavši svim pripadnicima civilne zaštite njihov dan.

Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je Istra danas  po ustroju sustava civilne zaštite primjer dobre prakse u Hrvatskoj.

„Danas bih istaknuo tri područja, gospodarstvo, turizam i demografiju, koja su iznimno bitna za naše društvo, a koja uvelike ovise o osjećaju sigurnosti. Zahvaljujući vama, vašem predanom radu i svemu što činite Istra je upravo takva - sigurna regija“, rekao je gradonačelnik Miletić.

Prisutne je pozdravio i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije Dino Kozlevac koji je kazao kako je sustav civilne zaštite primjereno organiziran zahvaljujući podršci i provedbi obveza jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Istarske županije.

„Sustav je odrađen na najbolji mogući način i ocjenjujemo na zadovoljstvo građana i gostiju Istarske županije da prošle godine praktički nije bilo potrebno aktivirati cjelokupni sustav civilne zaštite“, istaknuo je načelnik Kozlevac.

Na samom kraju prijema, župan Flego je uručio priznanje Zvezdanu Božiću, Zapovjednik Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Koper za njegov doprinos u promicanju civilne zaštite i međunarodne suradnje.

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite RH obilježava se 1. ožujka, na datum kada je 1972. stupio na snagu Statut međunarodne organizacije za civilnu zaštitu, a dan nakon toga počela je djelovati Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu.