04.05.18. u 12:45

Bogat program povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 2018. u Istarskoj županiji

Informacijski centar Europe Direct (EDIC) Pula, u suradnji s Istarskom županijom, Gradom Pula, Istarskom razvojnom agencijom, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te Agencijom za ruralni razvoj Istre, već niz godina tradicionalno organizira brojne manifestacije povodom obilježavanja Europskog tjedna na području Istre.

Ovogodišnji program obilježavanja Europskog tjedna započet će već tradicionalnom centralnom manifestacijom u subotu, 5. svibnja 2018., u vremenu od 9 do 12 sati, na Gradskoj tržnici Pula, gdje će se uz prigodni program svečano obilježiti Dan Europe 2018. godine.

U utorak, 08. svibnja 2018. godine,  u organizaciji Politehnike Pula, bit će predstavljen EU pilot projekt pod nazivom „Towards responsive engineering curricula through europeanisation of dual higher education in sectors of Innovation & Smart Specialization - DYNAMIC“ financiran putem  Erasmus+ programa. To je projekt dualnog obrazovanja koji podrazumijeva studiranje uz stjecanje teorijskih znanja na visokoškolskim ustanovama te praktičnih znanja i vještina u poduzećima tijekom nastavnog procesa.

Bogat program povodom Europskog tjedna nastavit će na Dan Europe, u srijedu, 09. svibnja 2018. godine na pulskom Forumu, u organizaciji Grada Pule, svečanim otvorenjem novih prostora, na adresi Forum 13/III gdje će biti smještena dva odsjeka - Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

U četvrtak, 10. svibnja 2018. godine, na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, održat će se okrugli stol "Uspješnost korištenja ESIF-a“ na kojem će sudjelovati predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te predstavnici regionalne i lokalne razine. Na okruglom stolu bit će govora o projektima iz ESI fondova u Istarskoj županiji, te o poteškoćama s kojima se prijavitelji susreću tijekom prijave i implementacije projekata.

Europski mjesec svečano će se zaključiti krajem svibnja, Festivalom multikulturalnosti u organizaciji Istarske županije povodom proglašenja 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine, a čiji je cilj promoviranje istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je ujedno jedan od temelja Europske unije. Na Festivalu će nastupiti amaterske udruge, zajednice i kulturna društva nacionalnih manjina na razini Istarske županije te predstaviti svoje kulturno stvaralaštvo, tradiciju, pjesme, običaje i kulturu. U sklopu programa festivala, nacionalne manjinske zajednice s područja Istre predstavit će literarna bogatstva, likovne i umjetničke radove, narodne nošnje, nacionalna jela te ostala nacionalna obilježja.

Naime, svake se godine diljem Europske unije obilježava Europski tjedan, a u sklopu njega i Dan Europe, 9. svibnja, u znak sjećanja na govor Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova u Francuskoj tijekom kojeg je predstavio danas prihvaćenu viziju europskog jedinstva.

Dan Europe je prilika za aktivnosti i festivale koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su tog dana sve europske institucije otvorene. Slogan pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom razdoblju predsjedavajuća Europske unije.