01.02.18. u 10:13

Župan Flego: Europske zakone i direktive uskladiti s lokalnim potrebama

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je jučer, u Bruxellesu, na prvom ovogodišnjem plenarnom zasjedanju Odbora regija, tijekom kojeg je EU-ova skupština lokalnih i regionalnih političara iznijela svoja stajališta o budućem proračunu Unije te, među ostalim, o kohezijskoj politici i politici mobilnosti. Sjednici su prisustvovali i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans te portugalski premijer António Costa, s kojima su održane zasebne rasprave o kohezijskoj politici i konkurentnoj ekonomiji na globalnom tržištu. O budućnosti EU razgovaralo se i sa zamjenikom bugarskog premijera Tomislavom Donchevom, budući da Bugarska trenutno predsjedava Europskom unijom.

Tijekom rasprave, župan Flego je naglasio kako je vidljivo da Europa izlazi iz ekonomske krize, ali ne izlaze sve države istom brzinom. Upravo zato, župan smatra kako nije dobro da zakoni i direktive dolaze samo iz Bruxellesa, već bi u njihovo kreiranje i provođenje trebalo maksimalno uključiti gradove i regije.

„Takvom politikom bi svi važniji projekti i zakoni bili usklađeni s lokalnim potrebama, a ujedno bi se smanjile razlike među državama članicama i uvažile lokalne specifičnosti. Jedan od ključnih instrumenata za postizanje navedenog su kohezijski fondovi. Oni su od velike važnosti u zadovoljavanju potreba naših građana, ali i kad govorimo o ukupnom  stupnju gospodarskog razvoja mnogih zemalja

U svome obraćanju, istarski se župan osvrnuo i na europsku monetarnu uniju.

„Konvergencija i dovršetak europske monetarne unije od velike je važnosti za budućnost Europske unije, ali i svih članica jer nam omogućuje da zajedničkim snagama odgovaramo na buduće izazove. Zato je izuzetno važno usklađivanje nacionalne ekonomske politike pojedinih zemalja članica jer ono vodi i do ujednačenog ekonomskog razvoja. Nije dobro razmišljati o Europi s više brzina, već je potrebno ubrzati i osnažiti sve dobro što Europa nosi“, poručio je župan Flego i dodao kako se Istra zalaže za snažne decentralizirane regije jer će one donijeti i brzi gospodarski rast i razvoj. Na taj način jača gospodarska snaga i država, a time se diže i konkurentnost Europe.