18.01.18. u 11:57

Održan radni sastanak na temu strukovnog obrazovanja u Istarskoj županiji

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održan radni sastanak istarskog župana Valtera Flega i suradnika s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Vladom Prskalom. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Obrtničke komore Istarske županije, HGK - Županijske komore Pula, te ravnatelji 19 strukovnih škola s područja županije, svaku od kojih će tijekom dvodnevnog boravka u Istri, pomoćnik ministrice i posjetiti.

Župan Flego izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom na kojem se razgovaralo o stanju na tržištu rada u Istri, posebice po pitanju strukovnih zanimanja.

„Riječ je o vrlo aktualnoj temi, koja postaje limitirajući čimbenik daljnjeg razvoja. Drago mi je što smo imali priliku o strukovnom obrazovanju govoriti sa svim ključnim dionicima koji su najbolje upoznati s realnim potrebama na terenu“, rekao je župan Flego. Župan se osvrnuo i na dva spremna županijska projekta, a koji se odnose na uspostavu Centara kompetencija, odnosno Turističko-ugostiteljskog centra kompetencija na Stoji i Centra novih tehnologija Vidikovac, u Puli. Spomenute će projekte, kazao je župan, kandidirati na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja, čiju je objavu pomoćnik Prskalo najavio za ožujak.

Cilj je njegovog dolska u Istru, objasnio je pomoćnik Prskalo, snimanje situacije na terenu, upoznati se sa stanjem u strukovnim školama, kao i njihovim strategijama, misijama i vizijama za narednih pet-deset godina. Ministarstvo, dodao je, priprema projekte, za koje imaju i određena sredstva, a cilj im je poboljšati sustav strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

„Na razini Europe prisutan je problem nedostatka kompetentne radne snage, što se dogodilo i Hrvatskoj. Želimo to zaustaviti na način da interes naših mladih ljudi bude da ostanu ovdje i da u našem gospodarstvu nađu za sebe radno mjesto. Ne možemo školovati učenike za zavod za zapošljavanje i zato trebamo podići razinu kvalitete strukovnog obrazovanja“, zaključio je pomoćnik ministrice.