20.12.17. u 12:03

U Pazinu se provodi testiranje prijavljenih na međunarodni program razmjene mladih Eurodyssée

U Spomen domu, u Pazinu se 20. i 21. prosinca 2017. godine održava testiranje prijavljenih kandidata na međunarodni programa razmjene mladih Eurodyssée, koje obuhvaća pismeno testiranje znanja iz opće kulture, te povijesne i kulturne baštine Istarske županije.

Nakon pismenog dijela uslijedit će razgovor (intervju) za jedan dio kandidata. U uvodnom djelu, prije samog testiranja, kandidatima je predstavljen ovaj program kojeg provodi Skupština europskih regija, a u Istarskoj županiji vodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU poslove.

Ujedno su za 40-ak prijavljenih predstavljena iskustva razmjene od strane najstarije sudionice programa u Istri te sudionika koji su se netom vratili iz inozemnih regija. Inače, program se u Istarskoj županiji provodi već 21 godinu, u njemu je iz Istre sudjelovalo 176 kandidata, dok je 126 sudionika iz inozemnih regija boravilo u Istri.

Sudionici koje ostvare jedno od prvih 20 mjesta na bodovnoj listi, imat će prednost u sljedećoj godini sudjelovati na stručnom usavršavanju i učenju stranog jezika u željenoj regiji u inozemstvu.

Eurodyssée/Eurodyssey je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions - AER). Program mladim ljudima u dobi od 18 do 30 godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja. Osim profesionalnog usavršavanja mladima se omogućuje i učenje ili usavršavanje stranog jezika. Program traje od 3 do 6 mjeseci, a provodi se u 27 europskih regija koje su trenutno uključene u program. Osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, ciljevi programa su i upoznavanje regije domaćina, prijateljski kontakti s ostalim sudionicima programa, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje, te omogućavanje bržeg i kvalitetnijeg zapošljavanja po povratku u svoju regiju. Istarska županija koja je članica SER-a od 1994. godine, aktivno sudjeluje u programu od 1996. godine. Od 1996. g. do 2017. g. u programu je iz Istre sudjelovalo 176 kandidata, dok je u Istri boravio 126 sudionika programa iz raznih europskih regija. Istarska županija jednom u dvije godine objavljuje Javni poziv za prikupljanje prijava radi utvrđivanja liste kandidata za sudjelovanje u programu.

Zainteresiranost za program je prilično velika budući da je to jedini program koji mladim ljudima, uz mogućnost stjecanja novih znanja, sposobnosti i vještina, pruža i učenje ili usavršavanje stranog jezika, te upoznavanje regije. Ove godine u programu je iz Istarske županije sudjelovalo osmero mladih, koji su svoje jezično i profesionalno usavršavanje obavljali u raznim europskim regijama.