13.12.17. u 11:44

Predstavljene prve dvije knjige iz serije "Umjetnička baština istarske crkve"

U Atriju Muzeja za Umjetnost i Obrt sinoć su predstavljene prve dvije knjige iz serije „Umjetnička baština istarske crkve“. Riječ je o jedinstvenom projektu kojeg su 2013. godine pokrenuli Upravni odjel za kulturu Istarske županije i Istarska kulturna agencija (IKA) s ciljem valorizacije cjelokupne sakralne baštine nastale na području Istre u razdoblju od 4. do 19. stoljeća.

Svečanom predstavljanju, u Zagrebu, prisustvovali su mnogobrojni uzvanici iz akademske i kulturne zajednice, predstavnici Biskupije, saborski zastupnici te studenti i ljubitelji povijesti umjetnosti i istarske baštine. Nazočnima su se obratili biskup porečko-pulske biskupije Dražen Kutleša, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Furio Radin te pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Monografije sadrže djela sakralne umjetnosti koja su se stoljećima čuvala u crkvama i samostanima na području sadašnje Porečke i Pulske biskupije te u velikoj mjeri nisu bila poznata širokoj publici, a dijelom niti stručnoj i znanstvenoj javnosti. Obrađeno je približno 260 umjetnina i cjelina na ukupno 750 stranica s više od 600 reprodukcija, a svi su tekstovi tiskani paralelno i na talijanskom jeziku. Obje knjiga sastoje se od uvodnih poglavlja u kojima se osvjetljavaju osobine crkvene umjetnosti u Istri u pojedinom povijesno-stilskom razdoblju te kataloga umjetnina s ilustracijama.

Knjige koja predstavljaju širinu bogatstva istarske crkvene baštine predstavili su prof. emer. dr. sc. Nikola Jakšić sa Sveučilišta u Zadru,  redovita profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Sanja Cvetnić, te urednik serije dr. sc. Ivan Matejčić, izv. prof. u miru.

„Istarska baština je zaista prekrasna i treba je dostojanstveno prikazati, u knjigama smo odabrali veliki broj djela upravo kako bismo pokazali panoramu, cjelinu i različite razine vrijednosti koje su postojale u pojedinim stoljećima. Drago mi je da smo dokazali da je naša baština dosta dobro sačuvana, jako dobro istražena, a ponosimo se time što knjige sadrže deset posto činjenica koje se prije nisu znale ili nisu bile objavljene. Dvije knjige su tu, održali smo ritam koji smo obećali, a to je da će svakih godinu i pol izaći jedna knjiga i to nam daje naslutiti da ćemo za pet ili šest godina na stolu imati svih sedam knjiga Umjetničke baštine istarske crkve“, istaknuo je Matejčić na sinoćnjem predstavljanju.

Projekt je realiziran sredstvima Istarske županije, Istarske kulturne agencije, Regije Veneto, Porečke i Pulske biskupije te Arheološkog muzeja Istre. Uz urednika serije, projektom rukovodi Izdavačko vijeće u kojem sudjeluju porečki i pulski biskup Dražen Kutleša, istarski župan Valter Flego, Sergije Jelenić, kancelar biskupije, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije.

Uz profesora Matejčića na prvoj knjizi „Kiparstvo 1 od 4. do 13. stoljeća“ radila je Sunčica Mustač, voditeljica Kuće fresaka u Draguću, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica, a sastavljanje nekoliko specifičnih kataloških jedinica povjereno je užim specijalistima, profesorici Pascale Chevalier i profesoru Miljenku Jurkoviću.

Druga knjiga „Kiparstvo 2 od 14. do 18. stoljeća“ djelo je autora Predraga Markovića, profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Matejčića i Damira Tulić, profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Umjetnine su fotografirali Živko Bačić i Ivo Puniš. Za prijevod tekstova na talijanski jezik zaslužan je Jan Vanek, a grafičko oblikovanje potpisuje Studio Sonda iz Vižinade.

U sklopu projekta predviđeno je sedam knjiga podijeljenih prema umjetničkim vrstama, nakon predstavljenih knjiga o kiparstvu očekuju nas još slikarstvo i arhitektura te knjiga o umjetnički izrađenim liturgijskim predmetima, relikvijarima, ruhu i zvonima. Prva sljedeća već je u pripremi, za 14 mjeseci očekuje nas predstavljene treća knjige, one o slikarstvu od 5. do 15. stoljeća, kada nastaje većina ciklusa istarskih fresaka.