09.12.17. u 11:10

Župan Flego na sastanku Vlade RH s predstavnicima županija i gradova

Istarski župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Valter Flego sudjelovao je jučer u Šibeniku na trećem sastanak predsjednika i članova Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Republici Hrvatskoj te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskome saboru.

U svome obraćanju prisutnima, župan Flego se osvrnuo na četiri teme, odnosno na EU fondove, državnu imovinu, poljoprivredu i zdravstvo. Govoreći o ovoj potonjoj, župan Flego se osvrnuo na najavu izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti te se snažno usprotivio mogućoj privatizaciji domova zdravlja.

„Privatizacijom domova zdravlja narušio bi se sustav koji godinama gradimo, dobro funkcionira i ne proizvodi gubitke“, naglasio je župan Flego apeliravši ujedno na državu da bi se ona trebala baviti sanacijom zdravstva, a ne županije.

Na temu poljoprivrede, župan se pak osvrnuo na problem zlatne žutice, koja pogađa vinograde te time nanosi ogromnu štetu istarskim vinarima. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić obećao je kako će se dogodine osigurati dvostruko više sredstava iz Mjere 5.2.1. “Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala”, kako bi se zahvaćeni vinogradi mogli sanirati.

Nadalje, župan Flego se osvrnuo na problem naleta vozila na divljač, koji dovodi u pitanje opstanak Lovačkih društava zbog nemogućnosti podmirivanja troškova.

„Po tom pitanju nužna je hitna promjena Zakona o lovstvu i Zakona o obaveznom osiguranju. Osiguravajuća društva bi trebala sanirati štete na vozilima, a ne Lovačka društva“, istaknuo je župan Flego na što je ministar Tolušić obećao pripremu prijedloga novog Zakona o lovstvu.

Župan Flego je ponovio i kako se bivšu vojnu imovinu, u vlasništvu države, treba čim prije staviti u funkciju razvoja i otvaranja novih radnih mjesta. Idealno bi bilo, smatra župan, da se navedena ovlast prepusti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Decentralizacija je potrebna i kad je riječ o EU fondovima, rekao je istarski župan, a kao primjer dobre prakse navodi poljski model. Naime, poljske su regije bile aktivno uključene u programiranje operativnih programa zbog čega su u deset godina Poljaci povukli preko 82 milijarde eura. Stoga, drži Flego, i Vlada RH bi trebala maksimalno uključiti županije oko pripreme Operativnih programa za nadolazeću financijsku perspektivu EU.